Директор Інституту аналізу та оцінки туризму Болгарії Румен Драганов назвав це серйозною й важкою подією, яка зашкодить усьому болгарському туризму, адже авіакомпанія туроператора виконує понад 50 відсотків чартерних рейсів до Варни та Бургаса.

За словами експерта, банкрутство компанії Thomas Cook позначиться на бізнесі в Болгарії за двома напрямами. Британська компанія згідно з договорами із власниками болгарських готелів повинна оплачувати відпочинок своїх туристів через 60 днів після їхнього від'їзду з Болгарії. На практиці це означає, що болгарські готелі можуть не отримати оплату за липень і серпень, пояснив експерт. Крім цього, тепер до кінця нинішнього туристичного сезону до Болгарії не приїдуть тисячі британських туристів компанії, у якої було заплановано рейси до 8 жовтня. Зрозуміло, що й договори на 2020 рік не виконуватимуться, додав Румен Драганов. На його думку, далі може відбутися й банкрутство німецької філії британської компанії Thomas Cook, що викличе ефект доміно - банкрутство всіх туроператорів, пов'язаних з нею договорами. Уже нині можна спостерігати хаос у деяких аеропортах світу через скупчення клієнтів Thomas Cook, які після закінчення відпочинку не можуть повернутися додому.

Директор Інституту аналізу та оцінки туризму повідомив, що в неділю в аеропорту Бургаса через скасування польотів Thomas Cook 54 англійських туристів довелося відправляти додому рейсами інших авіакомпаній. Оплатять їхній переліт за рахунок гарантійного фонду, з яким у Великій Британії пов'язані всі британські туроператори. Піддані королеви можуть не хвилюватися за свої гаманці. Вони не втратять жодного пенні. А ось час і їхні нерви неабияк постраждають.

Міністр туризму Болгарії Ніколіна Ангелкова терміново скликала на зустріч власників великих туристичних компаній, готелів, керівників Комісії із захисту прав споживачів із представниками посольства Великої Британії, щоб вирішити: що буде далі, і хто відшкодовуватиме їм збитки за британських туристів, які вже відпочили у країні. На сайті міністерства буде виставлено формуляр, у якому всі постраждалі фірми можуть заявити про свої претензії до британської сторони. Як повідомила міністр, за літо в Болгарії відпочило від 350 до 450 клієнтів Thomas Cook.

У сусідній Греції новина про банкрутство Thomas Cook викликала справжній шок у колах, пов'язаних з туризмом. Тут було створено кризовий штаб, який повинен виробити заходи щодо пом'якшення наслідків від банкрутства британської туристичної фірми. У штаб увійшли міністри туризму та фінансів, а також їхні заступники, керівник фіскальної служби. Насамперед вони вирішували, як відправити до Лондона або в інші міста Великої Британії туристів, які застрягли в аеропортах країни.

Другим пунктом у порядку денному штабу були питання надання матеріальної допомоги туристичному сектору, який уже зазнає й зазнаватиме значних збитків.