Під час позачергової сесії Львівської обласної ради.

Прецедент із застосування сили проти учасників мирної акції, які в Сокальському районі блокували 113 вагонів з російським вугіллям, викликав бурхливу реакцію громадськості Львівщини. Шахтарі, учасники АТО, мешканці району протестували проти торгівлі з російськими окупантами. 21 вересня за вказівкою начальника ГУ Національної поліції у Львівській області проти них було відразу застосовано силу, керівництво навіть не залучило до операції поліцію діалогу. Дехто з правоохоронців взагалі був без шевронів і знаків розрізнення. Ця історія стала предметом розгляду на апаратній нараді в облдержадміністрації та на позачерговій сесії обласної ради.

Львівська історія з російським вугіллям, як виявилося, має багато підводних течій. Одна з них — це діяльність ПАТ «Львівська вугільна компанія», яка займається збагаченням вугілля. Досі залишається відкритою тема, як цей структурний підрозділ приватизували. Було б вигідніше, якби ця збагачувальна фабрика залишалась у складі ДП «Львіввугілля». Вагони з російським вугіллям були розмитнені й прибули на збагачення саме на ПАТ «Львівська вугільна компанія».

Наступна тема — це правомірність застосування сили, що викликало бурхливу реакцію населення. Голова Львівської ОДА Маркіян Мальський вважає, що застосування сили — це крайня міра, коли всі інші заходи вичерпані. Після перегляду відео з розгону протестувальників, він дійшов висновку, що поліція перевищила повноваження, і попросив начальника обласної поліції написати заяву на звільнення, хоч, як наголосив, ні ОДА, ні обласна рада не звільняють начальника поліції. І всі з цієї історії повинні винести урок.

На думку голови обласної ради Олександра Ганущина, це не суто львівське питання, коли йдеться про «Львівську вугільну компанію». Історія з російським вугіллям і застосування сили — це проба суспільної реакції на подразники зразка 2013-2014 років.

На сесії обласної ради начальник ГУ Нацполіції у Львівській області Василь Віконський заявив, що він особисто віддав наказ застосувати силу і ні з ким це питання не узгоджував, і підтвердив той факт, що не було залучено поліції діалогу. Зараз з того приводу проводиться службове розслідування.

Депутати на сесії вимагали відсторонити на час розслідування від обійманої посади Василя Віконського і вжити заходів, щоб подібні історії більше не повторювалися. І, взагалі, на думку багатьох присутніх, призначення колишнього офіцера спецпідрозділу «Беркут» на посаду керівника обласної поліції — це помилка, бо, крім бойових якостей, потрібно ще бути дипломатом і йти на діалог з людьми.

На позачерговій сесії депутати ухвалили звернення до керівників держави щодо ситуації з торгівлею російським вугіллям і засудили дії працівників правоохоронних органів під час застосування сили до тих, хто протестував проти торгівлі з Росією.

Фото прес-служби Львівської облради