Понад три місяці тому на значній території Бобринецького району, що на Кіровоградщині, вирувала негода зі зливами і градом, яка завдала великої шкоди. На щастя, люди фізично не постраждали, чого не скажеш про їхні домівки, понівечене майно, зруйновані дороги та переїзди... П’ять громад району потрапили під погодну немилість — такої великої води не пам’ятають навіть старожили. Негода нищила худобу та рвала греблі. Зокрема й ту, що забезпечувала сполучення з райцентром сіл Новоградівка й Апрелівка. Три місяці минуло, а жителі цих населених пунктів, попри «гарячі» запевнення чиновників різних рівнів про негайне наведення порядку, так його й не побачили.

Місцева газета «Честь хлібороба» про біду в районі, що сталася 1 червня, писала неодноразово. Сільгоспвиробники за цей час пересіяли змиті поля, в основному соняшником (хоча, як розповідають селяни, у деяких місцях град настільки щільно втрамбувався, що навіть за нинішньої спеки тримався до початку липня). Власники земельних ділянок поступово оговталися, більшою чи меншою мірою «реанімували» свої городи. У громадах, де вода повиривала невеликі гатки, на поміч прийшли сільгоспвиробники. Однак відновити великі греблі самотужки можуть не всюди. І сьогодні на Новоградівській трасі неподалік Мирного — величезна прірва (на знімку). У найширшому місці її ширина сягає майже 20 метрів, а глибина — 10 метрів.

Журналісти вкотре побували на місці розриву та виявили там, як пересторогу, лише кілька гілок, обірвану сигнальну стрічку та непозначену фарбою бетонну приставку, що лежала на проїзній частині. Така злочинна бездіяльність та халатність може призвести, не дай Боже, до нової біди. Адже, припустімо, для водія ваговоза, який перевозить зерно, те, що гребля зруйнована, стає зрозумілим лише при безпосередньому під’їзді до урвища. Коли аварійне гальмування може й не врятувати...

Автобус до цих сіл, звісно, нині не курсує, а люди добираються до Бобринця хто як може — степовими дорогами та земельними наділами. Утім так може тривати лише доки надворі не настала негода.

Відразу, як прорвало греблю, сюди прибули і районна, й обласна комісії з надзвичайних ситуацій на чолі з тодішнім т. в. о. голови Кіровоградської ОДА Сергієм Коваленком. Чиновників і різних добродіїв наїхало стільки, що, здавалося, греблю відремонтують за кілька днів. Проте...

Зі слів Тарасівського сільського голови В’ячеслава Шворіня, спеціалісти обласного водного господарства швидко порахували завдану шкоду. На сесії обласної ради Бобринецькому району на ліквідацію наслідків негоди виділили аж... півмільйона гривень.

На думку ж голови Кетрисанівської сільради Олександра Червоняка, тепер тут треба будувати міст, інакше біда може повторитися знову.

Питання наслідків негоди довго обговорювалося на сесії районної ради. Перший заступник голови Бобринецької РДА Юрій Когадько зауважив, що на відновлення сполучення з Новоградівкою необхідно не п’ятсот тисяч, а чотири з половиною мільйона гривень. Гроші начебто вже знайшли, але... Щоб отримати їх без тендера, у цій ситуації необхідно лише одне словосполучення — «надзвичайна ситуація», а в області її такою не вважають. Частина депутатів райради винною в цьому називає неповороткість районної комісії з надзвичайних ситуацій. Дехто навіть киває на районну метеостанцію, яка нібито передала в область оперативні дані не з підтоплених громад, а з Бобринця, де опади були в нормі.

Місцеві фермери чи інші добродії власними силами ремонтувати греблю не мають права, бо вона розташована на державній трасі, що підпорядкована обласній владі.

Заступник начальника обласного управління ДСНС з реагування на надзвичайні ситуації Максим Крутінь теж розводить руками: визнати ситуацію надзвичайною може лише спеціальна комісія, яка засідає в Києві.

Та до столиці далеко, а гроші на відновлення дороги треба сьогодні. Якщо ж розпочати тендерну процедуру на 4,5 млн грн, то лише вона триватиме майже три місяці, а ще ж потрібен час і власне на ремонтні роботи. Тож хоч би до зими прірву залатати встигли...

Крім того, необхідно не просто засипати провалля, а ретельно спроектувати новий спуск для води, врахувавши потенційну небезпеку повторного виникнення паводків. Не допустивши, до речі, чергових грубих порушень, які мали місце, — деякі труби зруйнованої греблі виявилися «запаяними», мабуть, щоб не тікала риба, що, вірогідно, й призвело до біди..

Як каже В’ячеслав Шворінь, настрої в людей, які не можуть доїхати в Бобринець чи Кропивницький бодай у лікарню, погані. Зокрема, Тарасівка перетворилася на сумнозвісну Миколаївську трасу — десятки фур зі збіжжям постійно курсують селом. Як додає заступник голови райради Наталія Сабліна, яка живе в Тарасівці, вантажівки мчать центром села, навіть попід школою. Щоб убезпечити свої греблі та дороги, тарасівці налаштовані перекрити дорогу на Бобринець для чужих вантажівок...

Р. S. Коли матеріал уже було підготовлено до друку, у районній державній адміністрації повідомили, що станом на 17 вересня завершено період оскарження тендерної процедури та підписано відповідний договір між ДП «Агентство місцевих автомобільних доріг» та ТОВ «Мостобудівельний загін № 112» щодо виконання поточного середнього ремонту автомобільної дороги загального користування місцевого значення Новоградівка — Мирне — Іванівка — вихід на а/д Н-14 на ділянці км 6+385 — км 6+435 (проведення аварійних робіт із відновлення водопропускної споруди).
Тож є сподівання, що найближчим часом проблему таки зрушать із мертвої точки.

Фото Віталія МОСКАЛИКА.