Посилення дипломатії гарматами — улюблена тактика Кремля, яку він застосовує щоразу, коли на міжнародному рівні обговорюють українське питання. От і зараз кількість обстрілів українських позицій на Донбасі з боку окупаційних військ різко зросла. Так, за даними штабу ООС, за добу (на 25.09) збройні формування РФ і її найманці 23 рази порушили режим припинення вогню, використовуючи при цьому заборонені Мінськими угодами міномети калібру 82 мм, а також гранатомети різних систем, снайперську й стрілецьку зброю.

Дані української розвідки й спостереження за противником свідчать про те, що окупанти не готові до врегулювання ситуації на Донбасі мирним шляхом. За даними групи «ІС», за минулий тиждень на підконтрольній проросійським силам території окупаційні війська проводили практичні тренування з розгортання в зазначених районах, виходу на передові вогневі позиції, виявлення й супроводження умовних повітряних цілей, керування вогнем і підготовки для завдання масованих вогневих ударів по бойових порядках підрозділів ЗС України зі складу ОС.

Така картина в ОРДЛО спостерігалася минулого тижня, тоді як на різних рівнях активно обговорювалася так звана формула Штайнмаєра й лунали заяви військово-політичного керівництва України про готовність розвести сили в районі лінії зіткнення, а також, по суті, в односторонньому порядку проводилися заходи щодо демілітаризації Станиці Луганської. Усе це викликало неоднозначну реакцію в суспільстві й аргументовані побоювання наших захисників на передовій.

І хоча в Мінську 18 вересня Тристороння контактна група не погодила остаточну дату розведення, точніше російська сторона відмовилася її назвати, звинувативши Київ у небажанні виконувати політичну складову Мінських домовленостей, нав’язану Кремлем (йдеться про проведення виборів на окупованих територіях ОРДЛО), і наші військові, і місцеві жителі прифронтових територій занепокоєні можливим відходом Об’єднаних сил зі своїх позицій. Оскільки жодних гарантій виконання своєї частини зобов’язань з боку РФ і підконтрольних їй збройних формувань немає. Адже жодне перемир’я, про яке неодноразово домовлялися й декларували сторони у форматі переговорів Україна — ОБСЄ — Росія, не було ними дотримано.

Днями міністр оборони України Андрій Загороднюк, відповідаючи на запитання ВВС News Україна, чи є результат курсу на стійке перемир’я, про яке ще нещодавно заявляв Президент Зеленський, сказав: «Гадаю, ми побачимо результати, я на це дуже сподіваюся. Нині ситуація в якісь дні спокійна, в якісь дні загострюється, ми не розслабляємося. Ми розуміємо, що присутність тільки сильних ЗС там може забезпечити стабільність. Тому ми підтримуємо, звичайно, курс уряду, але зі свого боку повинні забезпечити боєздатність».

«Розведення розпочалося на тих ділянках, які були заявлені, і зараз ми маємо побачити, що робиться по той бік. Щодо повного розведення, то було зроблено політичну заяву, ми зі свого боку прораховуємо всі технічні, організаційні ризики. Поки що це все на стадії планування», — прокоментував він питання розведення сил.