На знімку: голова ОДА Ігор Бондаренко (крайній праворуч) контролює якість ремонту.

Процес оновлення стану автошляхів і сама якість робіт — одне з першочергових завдань влади. Тож голова Закарпатської ОДА Ігор Бондаренко разом із народним депутатом Михайлом Лабою особисто перевірили, як підрядні фірми здійснюють ремонти доріг загального користування на трьох ділянках Мукачівського району.

Оглянули, як ТОВ «ПБС» робить у с. Лохово поточний середній ремонт шляху Іванівці — Щасливе протяжністю 15 км. За словами директора комунального підприємства облради «Будкомплектторг» Івана Бірака, у серпні укладено договір з підрядником на загальну суму 43,5 млн грн. Обсяг фінансування зазначених послуг на ремонт 1056 метрів дороги передбачено 4 млн грн за рахунок коштів Дорожнього фонду.

Як поінформував інженер з технагляду Михайло Кучерявий, за проектом здійснюється ямковий ремонт, вирівнюючий шар асфальтобетону товщиною два сантиметри та верхнього шару товщиною чотири.

Наступний об’єкт — об’їзна навколо Мукачева, де також оновлюють автодорогу по вулиці Пряшівській, протяжністю 1,7 км. За словами виконроба підрядної фірми ТОВ «Техно-буд-центр» Володимира Кремінського, наразі виконано роботи на суму 7,5 млн грн, а потрібно ще 8 млн грн, а із з’їздами і узбіччями — 8,3 млн грн.

Загальна сума проекту становить 23,8 млн грн. Обсяг фінансування зазначених послуг на поточний рік — 5 млн грн. Кошти уже виділено з обласного бюджету.

На цьому відрізку проводиться регенерація конструктивних шарів дорожнього одягу із застосуванням бітумної емульсії та цементу ресайклером за товщини регенерованого шару 20 см. Після цього буде проведено укладання вирівнюючого шару товщиною 6 см та верхнього шару товщиною 5 см.

Оглянувши ці дві ділянки, Ігор Бондаренко та Михайло Лаба залишилися задоволеними якістю проведеного ремонту, повідомляють із прес-служби ОДА. До речі, гарантійний термін експлуатації цих доріг, як запевнили підрядники, — п’ять років.

Очільник області відразу сказав, що, у разі виявлення будь-яких дефектів за цей період, підрядники за власні кошти будуть зобов’язані їх усунути.

Насамкінець робочої поїздки Ігор Бондаренко зініціював перевірити якість ремонту автодороги Кольчино — Пузняківці Мукачівського району, протяжністю понад 23 км. Вона наразі перебуває у жахливому стані та не ремонтувалася понад десять років.

Зараз у межах села Лісарня проводиться ямковий ремонт. При огляді цієї ділянки керівник краю був дуже незадоволеним, адже ремонт здійснений підрядником не за технологією, а саме латання ям робилося зі збільшеним об’ємом асфальту, що спричинило виступи над існуючим дорожнім покриттям у 2-3 см. Ігор Бондаренко підкреслив, що за такі роботи оплата не здійснюватиметься.

Народний обранець Михайло Лаба у свою чергу додав, що сприятиме виділенню додаткових коштів з різних джерел для ремонту доріг Закарпаття, які за останні роки були явно недофінансовані.

Фото прес-служби ОДА.