Керівник Рівненської дирекції АТ «Укрпошта» Вадим Мосаковський розповів про листоношу з міста Здолбунова Ольгу Кальчишину (на знімку), яка і у свої сімдесят два роки (віку жінка не приховує) продовжує працювати. Причому так, що в неї можуть повчитися і молоді листоноші.

«А загалом Ольга Василівна має 40 років стажу листоноші, чимало подяк і грамот, але найбільше її тішить вдячність городян, яких вона обслуговує», — каже Вадим Мосаковський.

Захотілося написати про цю жінку, тож вирушила в Здолбунів. І одразу почула підтвердження слів В. Мосаковського з вуст 80-річної здолбунівчанки Людмили Пахольчук, яка саме прийшла на центральне поштове відділення у справах:
«Ольга Василівна — це золота людина. Я завжди чекаю, коли вона принесе газети, пенсію. Добрим словом підбадьорить, дасть пораду. Бажаю їй міцного здоров’я, щоб вона ще багато років працювала на нашій доставній дільниці».

Від таких слів листоноша ніяковіє, але бачу, що їй приємно. «І я вже за стільки років звикла до своїх клієнтів, знаю їхні проблеми, радощі, — каже Ольга Василівна. — На моїй дільниці проживає 97-річна жінка, вона дає собі раду, у неї біля хати — чудові квітники. Але хоче з кимось поспілкуватися. Я стараюсь приділити і їй кілька хвилин — вона мене завжди чекає».

А робочий графік у Ольги Василівни напружений. У неї, каже територіальний менеджер Галина Галич, найважча дільниця — протяжність приблизно 28 кілометрів, приватний сектор, майже 1200 дворів. «Завдяки її привітності, комунікабельності пенсіонери, що живуть на дільниці, хочуть отримувати пенсії лише поштою. Кажуть, зручно: не треба нікуди по неї ходити, та й, жартують, із добрих рук Ольги Василівни її отримувати дуже приємно. Ольга Василівна доставляє й товари, які клієнти замовляють. Люди довіряють листоноші, тож вона оформлює і страхові поліси автоцивілки. Залучає людей до благодійної акції «Діти проти раку». У неї високий рівень передплати газет, інші показники. Одне слово, ефективно працює. Побільше б таких старанних листонош», — каже Галина Галич. До такої характеристики приєднується і працівник обласної дирекції АТ «Укрпошта» Анатолій Конюх.

«Якщо з якихось поважних причин Ольги Василівни немає на роботі (у житті всяке буває), то до нас телефонують здолбунівчани і цікавляться, чи раптом нічого не сталося з листоношею, яка, судячи з відгуків людей, бажана в кожному домі», — каже Галина Галич.

Ольга Кальчишина про вибір професії розповіла таке: «До 32 років я була домогосподаркою, виховувала двох доньок, які зараз разом із сім’ями мешкають в іншій країні. А пошта була через дорогу. Подумала: недалеко ходити на роботу і влаштувалась листоношею. Потихеньку звикла до людей, до роботи, від якої отримую задоволення. Взагалі не можу байдикувати. І вдома теж».

Колеги-поштовики розповіли, що Ольга Василівна — не тільки прекрасний працівник, а й вправна господиня. Вона час від часу частує їх своїми пиріжками, консервацією. Навіть молоді дивуються, коли жінка все встигає. Та ж каже, що рано, о восьмій, лягає спати, прокидається посеред ночі і тоді багато всього встигає зробити. Навіть чоловік Віталій Йосипович, з яким Ольга Василівна в шлюбі вже двадцять сім років, дивується працелюбності і працездатності дружини.

«Це мій другий шлюб, — пояснює Ольга Василівна. — У чоловіка двоє дорослих одружених синів, троє онуків, двоє правнуків. Стільки само дітей, онуків і правнуків і в мене. Але ніколи ні він, ні я не робимо поділу їх на «твоїх» і «моїх». Усі наші. Ми мешкаємо із сином Віталія Йосиповича на одному обійсті, щоправда, у нас окремі оселі. Але почуваємося єдиною родиною».

«Щодо пенсіонерів, то, на жаль, у багатьох пенсії мізерні. Літні люди покладають надії на те, що за нової влади вони зростуть. Багато хто каже, що хочуть дожити до такого дня», — розповідає листоноша, яка і сама заробила лише дві тисячі гривень пенсії. Тож зарплата, яку вона отримує на пошті, є доброю підмогою до сімейного бюджету. Адже тільки за централізоване опалення її двокімнатної квартири потрібно викласти 2,7 тисячі гривень. А ще ж треба заплатити за електроенергію, воду, газ...

Попри складнощі нинішнього нелегкого життя, Ольга Василівна  — оптимістка, заряджає оптимізмом й інших.

Фото автора.