Голова правління ДІФКУ Володимир Ставнюк та учениця МАН Анастасія Кононенко підписали угоду щодо надання послуг з підтримки проекту «Пристрій оповіщення та контролю за життєдіяльністю в замкненому просторі».

Фото із сайту sfii.gov.ua 

Учениця Малої академії наук (МАН) Анастасія Кононенко виборола перемогу в конкурсі підтримки винаходів від Державної інноваційної фінансово-кредитної установи (ДІФКУ). На реалізацію своєї ідеї школярка отримала грант Фонду підтримки винаходів Мінекономрозвитку в півмільйона гривень. 

Анастасія створила пристрій, який автоматично вмикатиме клімат-контроль у зачиненому авто і у такий спосіб рятуватиме життя дітей та домашніх улюбленців, яких «забули» у салоні, інформує прес-служба МАН. У США, за даними неурядової організації Forget Me Not, з 1998-го по 2012 рік у розпечених автівках загинуло 532 дитини. Найбільше таких випадків фіксують у країнах зі спекотним кліматом.

«Пристрій можна використовувати в будь-якому замкненому просторі: це може бути і машина, і бокси у лікарнях, — розповідає юна винахідниця. — Моя система працює на основі трьох датчиків: температури, звуку та руху. Вони фіксують відповідні параметри і надсилають повідомлення на телефон, що у приміщенні залишилася жива істота. Пристрій може самостійно регулювати температуру: робити її теплішою або холоднішою».

Це перша школярка, яка отримала підтримку від держави на розвиток свого стартапу, зазначив керівник бізнес-інкубатора МАН «UF Incubator» Віталій Лісовий.

За словами голови правління ДІФКУ Володимира Ставнюка, грант Анастасія отримає не готівкою, а послугами. Витратить його на розробку бізнес-моделі, підготовку презентаційних матеріалів, лабораторне тестування винаходу, підготовку патенту та консалтингові послуги. Це дасть змогу дівчині доопрацювати проект та взяти участь у другому етапі конкурсу, що передбачає створення підприємства для запровадження розробки та залучення додатково до 2 мільйонів гривень від Фонду підтримки винаходів Мінекономрозвитку.