Нова редакція Положення про індивідуальну форму здобуття загальної середньої освіти набула чинності 20 серпня 2019 року. До запровадження змін дитина могла навчатися за індивідуальною формою лише за наявності поважних причин, а дозвіл на це мало надати місцеве управління освіти. Відтепер зарахування (переведення) учня на будь-яку з індивідуальних форм не потребує додаткового погодження, кажуть у МОН.

Існує три види індивідуальної форми навчання:  сімейна (домашня) освіта, екстернат та педагогічний патронаж.

Екстернат передбачає, що учень самостійно опановує навчальний матеріал, після чого складає оцінювання в школі. Під час педагогічного патронажу організацію освітнього процесу і засвоєння знань забезпечує педагогічний працівник. Сімейна (домашня) форма передбачає, що весь освітній процес для учня організовують його батьки. Вони ж відповідають за те, щоб школяр засвоїв програму хоча б на рівні державного стандарту. Такі учні проходитимуть оцінювання чотири рази на рік, зокрема, складатимуть у школі підсумковий контроль.

Якщо індивідуальна форма навчання не дає результату, дитину можуть знову перевести на інституційну форму навчання, тобто зобов’язати відвідувати школу.

Як роз’яснили в Міністерстві освіти, рішення про це можуть прийняти батьки й педагогічна рада закладу. Зокрема, таку норму можуть застосувати до учня 9-го класу, який під час навчання за індивідуальною формою показав низький результат з предмета, який він вивчав поглиблено.

Вл. інф.