20 вересня вночі у Луцькому гарнізонному військовому госпіталі сталася масштабна пожежа, що охопила дах та частину верхнього поверху. Черговою по частині тієї ночі була капітан медичної служби Таїсія Криворучко (на знімку). В тій екстремальній ситуації саме вона разом із підпорядкованим медперсоналом зуміла організувати евакуацію 71 пацієнта.

— Медперсонал зміни — одинадцять осіб. Чергування загалом відбувалося спокійно, — розповідає Таїсія. — Десь після другої години ночі пацієнт повідомив: відчув запах диму і припустив, що в нас пожежа.

Капітан Криворучко зазначила, що дуже оперативно спрацювали медсестри у терапевтичному, хірургічному і травматологічному відділеннях. Там перебували лежачі післяопераційні пацієнти. Таких було семеро. На щастя, нікого не було у реанімації. Без паніки їх поклали на ноші й евакуювали. У кожному відділенні є пожежний розрахунок, який складається з військовослужбовців контрактної, строкової служби, які вже йдуть на виписку, тобто тих людей, яких медична сестра може покликати на допомогу.

До гасіння пожежі залучили 12 пожежних машин. Техніку довелося викликати навіть із сусідніх райцентрів. Боротьбу з вогнем вели півсотні рятувальників на кількох ділянках. Будівля, у якій розташовується госпіталь, — старовинна, має дах із дерев’яною основою, що і стало причиною миттєвого займання.

Того дня на лікуванні у закладі перебували 92 пацієнти, 21 із яких — на денному стаціонарі, тобто ті, які не потребують цілодобового лікарського нагляду. Всіх евакуйованих розмістили в обласному госпіталі ветеранів війни, у міській інфекційній та обласній клінічній лікарнях.

Олекcій МОСЕЙЧЕНОК, спецкор рівненського відділення АрміяInform.
Фото автора.