Член Комітету Верховної Ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики Єлізавета Богуцька, член родини усиновлювачів Вікторія Ейдеміллер, Уповноважений Президента України з прав дитини Микола Кулеба, голова підкомітету у справах сім’ї та дітей Комітету Верховної Ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики Тетяна Рябуха.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

Сім'я — це державний пріоритет. Пріоритет — щаслива дитина і заможна  родина. Про те, як зробити щасливою кожну українську дитину і, зокрема сиріт та позбавлених батьківського піклування, як  фінансово забезпечити і підтримати усиновлювачів та будинки сімейного типу, як розв'язати проблеми тих, хто чи не найбільше потребує допомоги держави і всього суспільства, йшлося на засіданні Комітету Верховної Ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики. На зустріч з очільниками та членами комітету, Уповноваженим Президента України з прав дитини Миколою  Кулебою, представниками Міністерства соціальної політики та Служби у справах дітей Київської міської державної адміністрації, що відбулася у стінах Верховної Ради напередодні  Дня усиновлення, яке традиційно відзначається 30 вересня та збігається з християнським святом Віри, Надії, Любові та матері їхньої Софії, зібралися ті, хто взяв у свою сім'ю сироту, створив дитячий будинок сімейного типу, де кожен  мешканець знає: він не один, у нього є родина, батьки, сестри і брати, є прихисток і захист. Це Юрій і Лариса Онопрієнки, Лідія Іщук, Наталія Базильчук, Вікторія Ейдеміллер, Марина і Сергій Снози та інші. 

— В основі державної політики має бути людина, — каже заступник голови Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Євгенія Кравчук. — Немає нічого важливішого за щасливу дитину і заможне суспільство. Це перша наша зустріч у такому форматі, ми і надалі зустрічатимемося, обговорюватимемо проблеми, працюватимемо, аби всі ініціативи були реалізованими.

— Хотілося б удосконалити систему соціальної підтримки сиріт та їхніх усиновлювачів, дитячих будинків сімейного типу, — зазначає Уповноважений Президента України з прав дитини Микола Кулеба. — Ми знаємо, що є багато проблем. Ми маємо допомагати, пильнувати, навчати, маємо зробити усе можливе, аби кожна дитина зростала гідним громадянином. Навіть якщо одна дитина залишається поза увагою суспільства — це велика проблема.

Під час зустрічі головними спікерами були прийомні батьки та усиновлювачі. Вони не лише розповідали свої історії про те, як чужі діти стали їхніми, а й говорили про проблеми, що потребують розв’язання на законодавчому рівні. Лідія Іщук, яка опікується дитячим будинком сімейного типу, наголошує, що вона працює без вихідних і відпустки, не може оформити лікарняний, якщо захворіє, і при цьому не має пільг при виході на пенсію. Важливим називає і питання забезпечення власним житлом її вихованців після закінченню ними навчальних закладів, їх працевлаштування.

Микола Кулеба повідомив, що нині відповідні відомства проводять аудит звернень громадян та проблематики. Він наголосив, що сьогодні дуже важлива комунікація з громадськістю, і Уповноважений Президента України з прав людини, працівники Міністерства соціальної політики відкриті для діалогу.

Як повідомили у Мінсоцполітики, відомство цьогоріч планує забезпечити житлом понад 1700 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, осіб з їх числа. Уже профінансовано частину коштів, і 510 млн грн чекають свого розподілу. Зокрема, вони підуть на компенсацію для придбання житла 1273 дітям (461 773,5 тис. грн); придбання 7 соціальних квартир (3019,1 тис. грн); придбання 10 квартир у власність (3 434,3 тис. грн); придбання 15 приміщень для дитячих будинків сімейного типу (в одному будинку проживають до 10 дітей) (42 329,3 тис. грн). У міністерстві зазначають, що цих коштів вистачить для забезпечення житлом 1400 дітей. Ще щонайменше 300 дітей будуть забезпечені житлом після розподілу з державного бюджету на місцевий рівень 200 млн грн, передбачених на цей рік.

Під час засідання йшлося також про необхідність навчання прийомних батьків та усиновлювачів, їх психологічну підтримку. Такий досвід, як зазначає директор департаменту Мінсоцполітики Руслан Колбаса, накопичено у Києві, і його буде поширено по всій Україні.