Через відомі події на Донбасі діяльність просвітян в окремих регіонах дещо уповільнилась, а то й зовсім зупинилась. Якщо у сільських районах «Просвіта» не втратила активності та злободенності, то у містах, які пережили бойові дії, осередки досі не оговтались після перенесеного і вимагають перезавантаження.

Таке перезавантаження нещодавно відбулось у Сєвєродонецьку. Голова обласного об’єднання «Просвіта» Володимир Семистяга зібрав активістів, освітян, літераторів, частина яких, до речі, має статус переселенців, і поставив перед ними завдання: міську організацію треба відновити. Вона не працювала з 2014 року, бо втратила лідера, а частина членів організації перебуває поза межами області. Та особа, яка п’ять років зберігала документи організації, не бачила себе на посаді керівника міської «Посвіти», отже, ніякої роботи не проводила. Принаймні, зберегла печатку.

Новим керівником сєвєродонецької «Просвіти» стала викладач, доцент Східноукраїнського університету, Ольга Княжич, яка має намір якнайшвидше активізувати роботу організації і повернути втрачені позиції. Сєвєродонецька організація, до речі, свого часу була однією із найсильніших в області. Покладають на неї великі надії і сьогодні, адже вона прописана у місті, яке нині виконує роль обласного центру.

Якщо розглянути діяльність Луганського обласного об’єднання «Просвіта» в контексті подій 2014 року, то утримуватись від певної міри захвату важко. Бо члени організації тоді пройшли сувору перевірку на міцність своїх національних ідей.

У травні 2014-го, коли розпочалися відомі події на Донбасі, обласна «Просвіта» провела дослідження, визначаючи, як на те, що відбувається в Луганську, реагує його населення. Дві третини опитаних, тобто понад 70% містян, тоді заявили, що стоять за єдину Україну, єдину Луганщину, і лише 2—3% опитаних ототожнювали себе з Радянським Союзом і бачили Луганщину у складі Росії.

— Добре розуміючи, що насправді відбувається, ми, члени луганської «Просвіти», звернулись до європейської спільноти, урядів Франції та Німеччини і попередили, що Росія може вчинити непередбачуване, — каже Володимир Семистяга. — 5 травня я виступив в УНІАН, де розповів, що реально відбувається на Луганщині і чого, на мій погляд, варто очікувати. Коли ми побачили, що повним ходом іде підготовка до створення так званої ЛНР, то утворили свою підпільну організацію, назвавши її «Луганці-шевченківці». Переважно тут були дівчата, які збирали гроші, купували продукти, возили їх у військові частини. Ми клеїли листівки, піднімали українські прапори, збирали дані, палили машини ворога, рятували військових. Також ми створили диверсійно-розвідувальну групу «Луганськ», яка виконувала певні операції.

Першою з просвітян, кого заарештували в Луганську, була директор Луганської СШ № 42, член міського правління «Просвіта» Олександра Шевченко, другим — член обласного правління (і до сьогодні), доцент Східноукраїнського університету Костянтин Філімоненко. В Антрациті бойовики схопили і кинули до в’язниці голову Антрацитівського об’єднання Івана Захарченка і ще кількох його товаришів, які входили до підпільної групи. Та найбільше постраждав сам голова обласної організації Володимир Семистяга, який два місяці провів у в’язниці проросійських найманців, зазнав тортур і просто дивом зумів утекти. Нині він мешкає у Києві, але всі ці п’ять років очолює обласну «Просвіту» і веде роботу у прифронтових областях. За цей час він 400 разів виїжджав на територію вздовж лінії розмежування до самого Маріуполя, виступав у військових частинах, зустрічався з населенням, вів просвітянську роботу. Сьогодні він переймається відродженням обласної організації. Побувавши у Рубіжному, Лисичанську, Старобільську та інших населених пунктах, Володимир Семистяга шукає і об’єднує людей, вірних національній ідеї.

Нещодавно голова Луганської обласної державної адміністрації — керівник обласної військово-цивільної адміністрації Віталій Комарницький вручив Володимиру Семистязі державну нагороду — орден «За заслуги» III ступеня. «Маю відчуття гордості за такого земляка», — сказав голова ОДА, потиснувши руку незмінному протягом двадцяти років очільнику обласної «Просвіти».

Фото прес-служби Луганської ОДА-облВЦА.