У польському місті Сопот відбувся триденний (25—27 вересня) Європейський форум нових ідей (польська абревіатура — EFNI. — Авт.) — одна з найбільших у цій частині континенту конференцій, присвячених глобальним трендам та майбутньому Європи.

Представники бізнесу, харизматичні оратори, лідери та особистості, від яких залежить прийняття рішень, а також авторитети зі світу культури та науки взяли участь у десятках заходів, тематичних блоках, відкритих зустрічах. Відбулися дискусії про найважливіші виклики, що стоять перед бізнесом і суспільствами у світі, який постійно змінюється, про глобальні тренди, а також про майбутній формат Євросоюзу. Цього року вже вдев’яте EFNI традиційно зібрав понад тисячу учасників. Серед них — і п’ятий президент України Петро Порошенко, який узяв участь у пленарному засіданні під назвою «Європа після виборів: багато швидкостей і різні вектори?».

П. Порошенко у виступі кілька разів дякував Польщі, відзначаючи її особливу роль у підтримці нашої держави, а також усім «щирим друзям України з ЄС, котрі надавали і надають підтримку українській нації, що прагне бути європейською» у сфері безпеки, фінансів, підтримки реформ, зокрема у сфері децентралізації (Польща) та державного управління (Німеччина), а також у боротьбі проти «Північного потоку-2».

На завершення виступу П. Порошенко заявив, що «ми хочемо бачити прочинені двері до ЄС», а серед тих, хто їх має прочинити, назвав, зокрема, Польщу, Німеччину, Францію.

Організаторами форуму (починаючи з 2011 року) виступає Конфедерація польських роботодавців «Lewiatan» за співучасті «BusinessEurope» та міста Сопот.

Скріншот відео з сайту TVN24BiS.