Під час першого міжнародного фестивалю «Гей, соколи!», організованого на спомин про автора пісні Тимоша Падуру, що відбувся на Вінниччині.

Поляки називають «Гей, соколи!» народним гімном. Він часто звучить також в Україні. Утім, мало кому відомо, хто написав слова і музику. Більшість вважає пісню народною. Натомість у неї є автор — Тимош Падура. На жаль, це ім’я невиправдано забуто нині.

Могила мандрівного поета-лірника, який своєю творчістю єднав два братні народи, закликав до звільнення від російського рабства, розташована в селі Махнівка Козятинського району на Вінниччині. Місцеві активісти вирішили впорядкувати її. До справи доєдналися поляки, зокрема, за підтримки Генерального Консульства Республіки Польща у Вінниці. На місці одвічного спочинку талановитого митця, якого свого часу добре знали в Україні та Польщі, встановили хрест, надмогильну дошку з написом українською і польською мовами.

Спільною справою стало видання книжки «Стежками Тимоша Падури». Вона вийшла українською і польською мовами. Автором є козятинський історик-краєзнавець Микола Купчик.

Ідея проведення міжнародного фестивалю сподобалася шанувальникам творчості митця в Україні та Польщі. Провели його в селі Махнівка. Перед початком схилили голови біля його могили. Учасники принесли велику гірлянду квітів — з одного боку її тримали українці, з другого — гості з Польщі, делегація зі Старого Міста, а також представники громадської організації «Куркове Братство Стрілецьке» з міста Тухоль. Присутніх на мистецькій події вітав Генеральний Консул Польщі у Вінниці Дамян Цярцінські.

— Творчість Тимоша Падури стала надбанням одразу кількох слов’янських народів, — зазначив у виступі заступник голови Вінницької облдержадміністрації Олександр Крученюк. — Значна кількість його пісень й історичних довідок присвячена українській культурі і козацтву. Прикро, що це ім’я нині маловідоме. Адже його пісню «Гей, соколи!» люблять і співають не тільки в Україні й Польщі. Наш фестиваль стане одним з тих заходів, що поверне пам’ять про добре знаного раніше на теренах двох братніх країн митця.

На фестивалі презентували вже згадану книжку «Стежками Тимоша Падури» , а також фільм про митця. До речі, пісня «Гей, соколи!» звучить лейтмотивом у відомій стрічці Єжи Гофмана «Вогнем і мечем». Майданчик, де влаштували сцену, привертав увагу також низкою історичних локацій: «Українське козацтво XVII століття», «Польське військо та побут польський», «Старовинні народні музичні інструменти», «Вишиваємо портрет Тимоша Падури»...

Зі сцени лунали виступи гуртів та аматорських колективів з Вінниччини, Житомирщини та Польщі. Дехто використовував старовинні музичні інструменти. Звучали окремі віднайдені пісні Падури, які, за словами одного з учасників, «мовчали» понад століття. Завершився фестиваль колективним виконанням «Гей, соколи!». Співали дорослі й малі — твір настільки легкий і запальний у музичному плані, так само просто запам’ятовуються його слова. Фестиваль «Гей, соколи!» планують зробити щорічним.

Вінницька область.

Фото із сайту Вінницької облради.