Олександр Колтунович, Юлія Тимошенко.

Представники фракції «Батьківщина» зареєстрували в парламенті два законопроекти: про всеукраїнський референдум (№ 2182) та про внесення змін до Земельного кодексу України щодо набуття, відчуження та розпорядження землями сільськогосподарського призначення (№ 2183).

Перший законопроект регламентує проведення всеукраїнських референдумів, а другий — передбачає, що запровадження ринку сільськогосподарської землі має вирішуватися винятково після референдуму. Про це під час учорашнього круглого столу з обговорення питання продажу сільськогосподарської землі повідомила співавтор цих законопроектів, лідер фракції «Батьківщина» Юлія Тимошенко.

Під час обговорення представники аграрних та фермерських спілок і асоціацій підтримали ідею проведення земельного референдуму та закликали владу зважати на думку тих, хто працює на землі.

Народний депутат Олександр Колтунович («Опозиційна платформа — За життя») також підтримав проведення референдуму, оскільки це записано в програмі політичної сили. «Ми повинні акцентувати увагу не на продажі земель сільськогосподарського призначення, ми маємо створювати механізми та інструменти, які дозволять забезпечити високотехнологічне аграрне виробництво і переробну галузь», — вважає він.

Натомість представник фракції «Слуга народу» Мар’ян Заблоцький (на знімку праворуч) звернув увагу, що поданий урядом законопроект — це тільки частина широкої земельної реформи. Водночас він назвав неправильним те, що участь у дискусії беруть тільки орендарі, а власників землі не запросили. «Це ж реформа не тільки для 50 тисяч фермерів чи інших господарств, бо ще є 6 мільйонів 500 тисяч осіб, які мають у приватній власності сільськогосподарську землю, на яку накладено мораторій», — сказав він та зауважив, що здебільшого це люди, які не мають великих доходів і, можливо, хотіли б її продати. «Приватна власність — це святе, і Конституція гарантує, що приватна власність захищена законом. Тому, на мою думку, дуже некоректно, що ми обговорюємо приватну власність інших людей, не запрошуючи цих людей», — сказав М. Заблоцький.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.