Після сильних землетрусів в Албанії та Греції земля здригнулася і під ногами жителів турецького мегаполіса – Стамбула. У четвер увечері вони відчули сильний поштовх і в паніці покинули свої будинки, магазини, мечеті й інші будівлі. За даними сейсмологів, центр землетрусу магнітудою 5,8 був усього за 64 кілометри на захід від Стамбула. І місто трусонуло добряче.

Як повідомила державна служба Туреччини з ліквідації наслідків стихійних лих і надзвичайних ситуацій (AFAD), у результаті землетрусу було пошкоджено старі будівлі в районах Султангази й Ейюп, упала частина мінарету мечеті в районі Авджилар. А в районі Шіріневлер багатоповерховий житловий будинок умить перетворився на Пізанськую вежу, небезпечно нахилившись убік. Його жителів евакуювали й на ніч розселили в готелях і спортивних залах найближчих шкіл. Але до ночі вони відчули ще приблизно тридцять підземних поштовхів.

Після цього землетрусу, який 22-річна жителька Стамбула Селін назвала "дуже потужним", вона зізналася, що почала відчувати панічний страх, тому що відчувала поштовхи щосекунди. "Влада міста заспокоює всіх і тримає в курсі справ. Але 5,8 – це дуже багато! Наразі люди трохи заспокоїлися, але все одно ми постійно відчуваємо невеликі поштовхи", – розповіла журналістам Селін.

За попередніми даними міської влади, у результаті землетрусу загинуло дві особи, у яких стався серцевий напад, щонайменше 43 особи дістали поранення від цегли і каміння, що падали з будинків. Внаслідок інциденту вісім осіб отримали легкі поранення. Тому влада оголосила, що на два дні заняття в школах скасовуються, а громадян просять оминати високі старі будівлі.

Прогнози сейсмологів невтішні. Так, співробітник Німецького дослідного центру геологічних наук у Потсдамі Марко Бонхофф вважає, що не виключається можливість ще сильнішого землетрусу під Мармуровим морем біля узбережжя Стамбула. "Землетрус неминучий, і ризик того, що Стамбул виявиться в епіцентрі гігантського поштовху, зростає щодня. Питання не в тому, чи буде землетрус, а в тому, коли", – цитують слова німецького сейсмолога деякі турецькі видання й зазначають, що Стамбул не готовий до нього.

Ще в серпні сейсмологи повідомили про зростаюче тектонічне напруження під Мармуровим морем, біля берегів якого розкинувся Стамбул. І попередили, що це може викликати потужний землетрус магнітудою 7,4. Турецькі видання тільки-но повідомили, що минулої суботи в країні вшанували пам'ять людей, які загинули 20 років тому в результаті землетрусу подібної потужності. І нагадують, що рано вранці 17 серпня 1999 року на ділянці тектонічного розламу в Північній Анатолії біля міста Ізміт стався землетрус силою в 7,6 бала за шкалою Ріхтера. Тоді від цього сильного поштовху загинуло понад 17 тисяч осіб і приблизно півмільйона залишилися без даху над головою, тому що їхні домівки було повністю зруйновано.