А теми, винесені до порядку денного заходу, актуальні — це якість і кількість трудових ресурсів, проблеми їх залучення та стимулювання, відтік робочої сили за кордон. Крім того, проаналізували з теоретичної й практичної точок зору сьогоднішнє податкове законодавство України, особливо в частині ліцензування підприємницької діяльності, обговорили податкові ініціативи нового парламенту тощо.

Тривалою була дискусія щодо відтоку робочої сили за кордон. На думку учасників форуму, інформують у прес-службі міськради, ця проблема — гостра, як ніколи: у багатьох галузях уже сьогодні нікому працювати, кваліфіковані кадри — на вагу золота. Це бере початок з освіти, зазначив співзасновник та керівник кількох потужних компаній Андрій Сугай. За його словами, сьогодні величезним є питання адаптації молоді до безпосередньої роботи на підприємстві, для цього він, зокрема, використовує спеціально створені навчальні центри, і за подібними проектами — майбутнє.

На думку депутата обласної ради, голови Асоціації приватних підприємців Закарпатської області Андрія Андріїва, проблему відтоку робочої сили за кордон може розв’язати ще й будівництво та відкриття підприємств. «Тільки залучаючи інвестиції, створюючи нові потужні виробництва, ми зможемо дати закарпатцям роботу і стабільність тут, на рідній землі. Це можна зробити, якщо відновити діяльність спеціальної економічної зони «Закарпаття».

Професор Володимир Приходько зазначив, що і на рівні області, і на рівні Ужгорода розроблено перспективні плани розвитку, причому на тривалі періоди. У них враховано найсучасніші ноу-хау в розвитку міст та регіонів, головне — бажання самих молодих людей долучатися, пропонувати свої ідеї та братися за їх втілення.