Одразу 11 кіз роздерли вовки у фермера з Могилів-Подільського району на Вінниччині. На пасовище хижак забіг серед білого дня. В іншого господаря козу вкрали... з-під воріт будинку. Поки що нападають на дрібну худобу. А що буде взимку? Як захиститися від сіроманців?

Поїду в Закарпаття «вовчатників» шукати

— Поїду в Закарпаття шукати «вовчатників», — каже Микола Боднаревський, фермер із села Нагоряни Могилів-Подільського району. — Хто такі «вовчатники»? Так називають професіоналів, які спеціалізуються на полюванні на вовків. Рядовому мисливцю впоратися з хитрим звіром непросто. Торік у нас задіяли майже сто добровольців. І що з того? Уполювали лише чотирьох хижаків.

Боднаревські утримують понад 200 кіз. За минулий і нинішній рік вовки роздерли 25 їхніх тварин.

Постраждали також селяни з сусідніх населених пунктів — у когось теляти не стало, вівцю роздерли, ще дві кози забрали.

— На виїзді побачив у світлі фар вовка, — розповідає пан Микола. — Спокійненько перебіг дорогу і подався далі. Здоровий, сірий, мохнатий. Можливо, це той самий, що пізніше загриз наших кіз. Вовки у наших селах над Дністром уже не дивина.

Після повернення додому Боднаревський пішов на пасовище. Заглядав під кущі. Обійшов яри, видолинки. Знайти вдалося лише одну кізоньку. Каже, у неї роздерта шия, покусаний зад. Тварину лікують. Чи виживе, не впевнений. Уже був такий випадок.

Теж рятували чотирьох кіз після укусів вовчими іклами. Не вдалося це зробити.

— Треба самому шукати порятунок, — зазначає чоловік. — Хто мені допоможе?

Торік чоловік звертався із заявами до сільської ради, керівництва району. Каже, чисто по-людськи поставився до нього голова Могилів-Подільської районної ради Володимир Сірант. Доручив поліції, організації УТМР створити бригаду мисливців.

Приблизно сто чоловік ходили у лісі, вибалках, ярах та на полях у Нагорянах і навколишніх селах. Однак підстрелити вдалося лише чотирьох вовків. Два з них — на рахунку лісника з сусіднього села Хоньківці Станіслава Гуліча.

— Вовк — надзвичайно хитрий звір, — каже М. Боднаревський. — Полювати на нього непросто. Тут потрібні досвідчені мисливці. Саме тому хочу звернутися до професіоналів. Поїду в Рахів на свято бринзи. Там поспілкуюся з місцевими вівчарами.

Сподіваюся, порадять професіоналів.

А як дітям в школу йти?

У сільського голови Хоньковець Сергія Побережника вовки забрали дві кози. Чоловік розповідає, що сталося це протягом місяця.

— Якщо зараз хижаки настільки знахабніли, то що буде взимку? — запитує сільський голова. — У нас є хутір Качурівка. Звідти діти ходять до школи, дитячого садка. Йти треба біля лісу, біля річки. Батьки бояться, діти ще більше. Написали звернення до

Товариства мисливців, до поліції, потрібен дозвіл для мисливців.

Чотири ночі провів у засідці

Станіслав Гуліч, лісник, проживає у селі Хоньківці. Він один з тих, хто минулої зими брав участь в облаві на вовків. З чотирьох убитих хижаків два на його рахунку.

Каже, премію дали. Обласне Товариство мисливців заплатило за двох вовків 1600 гривень. Щоправда, спершу треба було здерти шкуру убитого звіра, віддати її на експертизу, щоб підтвердити, що це саме вовчий «одяг».

— Чотири ночі вичікував у засідці, — розповідає Станіслав. — Було це восени. Чатував біля села Козлів. Там на поле вивезли курячий послід. Ще вдень звернув увагу на вовчі сліди.

На другого звіра теж витратив чимало часу. Мисливський азарт!

— Досвідчені мисливці цікавилися, як саме повертався додому, — каже Станіслав. — Мені пояснили, що вовчицям притаманний інстинкт помсти за вбитого вовка. Вона йде по слідах мисливця. Буде приходити до помешкання доти, доки всю живність не знищить. Я підстрелив молодих вовків. Старого, матерого уполювати непросто. Вони дуже хитрі, обережні. Крім того, що сильні. Вовк вагою до 100 кілограмів бігає, як спортсмен. За день може долати відстань до 70 кілометрів.

Коли матеріал був підготовлений до друку, фермер повідомив, що в районі створено групу мисливців для відстрілу вовків у їхньому селі Нагоряни та навколишніх — Хоньківцях і Липчанах. Інформацію підтвердив голова села Хоньківці Сергій Побережник. За його словами, мисливці натрапили на вовче лігво, однак жодного звіра не вполювали. У лісі погана видимість, ще багато зеленого листя. Полювання на хижаків продовжать пізніше.

Коментар

Юрій КАРВАЦЬКИЙ, голова Вінницького обласного Товариства мисливців і рибалок:

— Нині полювання на вовків неефективне. Ще багато листя, зелені, хижакам є де ховатися. Найкраще це робити в зимовий час. Тоді ширший виднокіл, сліди на снігу видно.

В області є дві бригади, що спеціалізуються на відстрілі вовків. Одна — в райцентрі Чернівці, її очолює єгер Олег Кушнір, друга — в селі Капустяни Тростянецького району, нею керує Михайло Бялік. Ці бригади мають спеціальні прапорці для полювання на вовків.

Загалом справа дуже затратна. На відстріл одного вовка відводиться 100 людино-днів, 400 літрів пального. І це ще не всі витрати.

Найбільше хижаків зафіксовано у південних районах, особливо у селах над Дністром, але є вони і в Козятинському, Погребищенському районах. До речі, в останньому приблизно місяць тому вполювали вовка. Навколо Вінниці вовчих слідів не зафіксовано.