Саме 1 жовтня 1949 року на мітингу на площі Тяньаньмень у Пекіні було проголошено утворення КНР, а 2 грудня того самого року Центральний народний уряд видав постанову про оголошення 1 жовтня національним святом.

Колись, в 1950-ті роки, неодмінною частиною присвячених йому урочистостей був грандіозний військовий парад на площі Тяньаньмень. Після 1959-го вирішено було проводити паради тільки по круглих датах, але через те, що розпочалася «культурна революція», їх скасували, і тільки в 1984-му — до 35-річчя КНР — перед трибунами головної площі країни знову пройшли війська й техніка.

Святкування Дня утворення Китайської Народної Республіки триває весь тиждень. Це один із трьох «золотих тижнів» (разом із святкуванням Нового року за місячним календарем і Першотравнем). У центральних парках столиці 1 жовтня відбуваються народні гуляння, ввечері влаштовується великий феєрверк.

У зовнішній політиці Китай продовжує активно впроваджувати ініціативу «Один пояс, один шлях». За словами посла КНР в Україні Ду Вея, за останні роки товарообіг між КНР і країнами, що входять до цього проекту, перевищив шість трильйонів доларів, було виконано понад 10 тисяч залізничних перевезень із Китаю до Європи, обсяг прямих інвестицій Китаю в країни-учасниці ініціативи становив більш як 70 млрд доларів.

Вл. інф.

Фото: prm.ua