Американський бізнесмен і винахідник Ілон Маск продемонстрував макет прототипу корабля Starship, який розробляється для польотів на Марс, на випробувальному полігоні компанії SpaceX у Техасі.

За словами винахідника, найближчими місяцями планується серія польотних випробувань, в результаті яких корабель має досягти висоти майже 20 км, а потім вийти на низьку орбіту. 

Макет корабля, представлений на презентації, вказує, що він матиме довжину 50 м, діаметр — 9 м, а його вантажопідйомність становитиме 150 тонн. Для запуску корабля на орбіту створюється нова ракета-носій під назвою Falcon Super Heavy довжиною в 68 метрів і діаметром в 9 метрів.

Кілька разів під час презентації Маск наголосив, що його кінцевою метою є заселення людиною інших планет. Раніше він не раз заявляв, що корабель такого типу використають для доставки на Марс тисяч колоністів, які будуть створювати там перше поселення. Ці плани викликали критику експертів, більшість яких вважають їх фантастичними.

Водночас один із найбільших замовників компанії SpaceX — американське космічне агентство NASA закликає компанію зосередити всі зусилля на завершенні створення пілотованого корабля Crew Dragon для доставки екіпажів на борт МКС. Цей проект неодноразово затримувався внаслідок технічних збоїв, останній з яких стався на початку цього року, інформує Бі-Бі-Сі.