Турецькі неурядові організації закликають громадян протестами відзначити річницю звірячого вбивства саудівського журналіста Джамаля Хашоггі в приміщенні Генерального консульства Саудівської Аравії в Стамбулі, що сталося 2 жовтня минулого року. Вони вимагатимуть від влади Саудівської Аравії видачі й покарання його вбивць. При цьому наполягають, щоб судовий процес відбувався у Стамбулі, де й було скоєно цей злочин групою осіб, які прибули літаком з Ер-Ріяда.

А турецько-арабська Асоціація медіа-структур заявила, що за свої кошти готова придбати будівлю генконсульства Саудівської Аравії в Стамбулі, де сталося безпрецедентне вбивство журналіста, і створити в ньому музей Джамаля Хашоггі. Про це повідомив турецькому інформаційному агентству «Анадолу» керівник цієї організації Туран Кишлакчи. «Від дня звірячого вбивства минув рік. Але тіло журналіста, який співробітничав з Washington Post, було розчленовано командою вбивць, котрі прибули в Стамбул із Саудівської Аравії, і останки все ще не виявлено», — нагадав Кишлакчи. Він додав, що родина, численні друзі саудівського журналіста ще сподіваються, що зможуть поховати останки в його рідному місті Медина.

За твердженням голови турецько-арабської Асоціації медіа-структур Турана Кишлакчи, його пов’язувала з Хашоггі 15-річна дружба. «Ми брали участь у багатьох міжнародних заходах і надавали одне одному підтримку. Хашоггі навідував мене, коли приїжджав до Туреччини, я навідував його в Саудівській Аравії. Він був відомим журналістом не тільки в своїй країні, його публікації читали в інших країнах Близького Сходу, бо він справедливо критикував владу», — нагадав Кишлакчи.

За його словами, ненависть саудівської влади стосовно Хашоггі тепер перенесено й на турецько-арабську Асоціацію медіа-структур, яка зробила багато критичних заяв у зв’язку з убивством журналіста на їхню адресу. А якщо музей імені Хашоггі буде створено на місці його таємної страти, то людство завжди пам’ятатиме про цей жахливий злочин у будівлі дипломатичної місії.

Нагадаємо, що журналіст із Саудівської Аравії Джамаль Хашоггі, який був змушений жити в Туреччині через переслідування у своїй країні, активно співпрацював з американським виданням Washington Post. Його вбили 2 жовтня 2018 року в приміщенні генконсульства Саудівської Аравії в Стамбулі. Генпрокуратура Туреччини, яка вела розслідування цього вбивства, дійшла висновку, що воно було заплановано в Ер-Ріяді й з грубим зневажанням усіх норм скоєно на території дипмісії в Стамбулі. Убивці холоднокровно задушили журналіста одразу після того, як він увійшов до будівлі консульства, а потім намагалися звалити провину за його зникнення на турецьку сторону. Але відеозаписи підтвердили, що з дипмісії через кілька хвилин вийшов не сам Хашоггі, а дуже схожа на нього людина в його одязі. Також доведено, що після вбивства тіло Хашоггі було розчленовано й знищено.

Туреччина продовжує наполягати на видачі осіб, причетних до вбивства журналіста й відомих слідству, а також на проведенні судового процесу над ними в справі Хашоггі в Стамбулі.