Клен єднання. Надзвичайний і Повноважний Посол Канади в Україні Роман Ващук, голова ОДА Денис Шмигаль (крайні ліворуч).

На зустрічі з керівництвом Івано-Франківщини сторони обговорили суспільно-політичну ситуацію в області, реалізацію проектів у рамках двосторонньої співпраці, а також перспективи обміну досвідом у різних галузях.

Голова ОДА Денис Шмигаль наголосив на розпочатих у країні реформах, зокрема, на децентралізації. В області сформовано низку спроможних об’єднаних територіальних громад, підвищується мотивація людей власноруч вирішувати проблеми і втілювати нові проекти. Так само зміни в медицині та освіті покликані відірвати від старої радянської практики.

«Найбільший потенціал області – в розвитку туристичної галузі, а для її розвитку потрібна відповідна інфраструктура. 2020-й оголошено на Прикарпатті роком ремонту доріг та мостів. Досвід Канади в розвитку окреслених галузей є надзвичайно цікавим і цінним для нашого краю», – акцентував Денис Шмигаль.

Під час офіційної зустрічі: голова ОДА Денис Шмигаль, Надзвичайний і Повноважний Посол Канади в Україні Роман Ващук, керівник головного управління Національної поліції в області Володимир Голубош (зліва направо).

Так, зокрема, на Прикарпатті реалізується проект «Розвиток молочного бізнесу в Україні» агенції SOCODEVI з канадського міста Квебек щодо впровадження на території області умов для розвитку молочарських кооперативів та сімейних ферм. У рамках програми підтримки реформи «Нова поліція» канадські поліцейські діляться досвідом із українськими колегами. Меморандум намірів про співробітництво між Івано-Франківською облдержадміністрацією та урядом провінції Альберта Канади дає потенційні можливості для співпраці.

Уряд Канади виступає партнером проектів в Івано-Франківську через платформу «Тепле місто». «Власники ТОВ «Промприлад Реновація» реалізували інноваційну ідею соціального підприємництва, перетворивши його з бізнесового в соціальний. Об’єдналися між собою різні соціальні групи людей та напрямки підприємництва. Територія колишнього заводу стала центром розвитку малого й середнього бізнесу, осередком мотивацій для початківців та яскравим місцем проведення ефективних конференцій.

Біля інноваційного центру «Промприлад. Реновація» відбулися символічні урочистості в форматі «біля посадженого клену», подарованого урядом Канади як символ реалізації проекту «Тепле місто», як символ дружби між країнами, з містом, регіоном. В урочистостях узяли участь Надзвичайний і Повноважний Посол Канади в Україні Роман Ващук, голова ОДА Денис Шмигаль, менеджери ТОВ «Промприлад. Реновація», представники громадськості, органів місцевого самоврядування та бізнесових структур області.

«Канада віддавна підтримує ініціативу «Тепле місто», зокрема, проект «Промприлад інновація». Цей канадський клен – його символ. За час співробітництва помітні перетворення Івано-Франківська та містян, які вірять у власні господарські можливості й творчі здібності. Це змінює психологічну географію, мешканців і туристів», – поділився враженнями посол.

Роман Ващук наголосив на тому, що Івано-Франківщина – область рухливих людей, які ще в далекому 1891 році першими переселились із села Небилів Рожнятівського району до Канади. Емігранти досягли неабияких успіхів у далекій країні. «Так само нині чимало українців шукають кращої долі у світах. Тож переконати активних людей, які мислять позитивними категоріями, залишатися тут – неабиякий виклик», – зазначив Надзвичайний і Повноважний Посол Канади в Україні.

Батько Романа Ващука походить із села Білі Ослави, що в Надвірнянському районі Івано-Франківщини, мама – уродженка міста Бучач Тернопільської області. Дружина посла також українського походження.

Івано-Франківська область.

Фото прес-служби Івано-Франківської ОДА.