Польща приєдналася до часткового бойкоту кількома національними делегаціями окремих офіційних заходів під час нинішньої сесії Парламентської асамблеї Ради Європи. Про це вчора заявив голова польської делегації Александр Поцей, повідомляє Укрінформ. «Я і моя делегація не братимемо участі в урочистостях з нагоди 70-ї річниці Ради Європи», — сказав він. Днем раніше стало відомо, що до бойкоту також приєдналися Литва, Латвія, Естонія та Грузія. Протест пов’язаний з поверненням повноважень РФ у Парламентській асамблеї і є жестом солідарності з Україною.

Церемонія відзначення 70-річчя створення Ради Європи відбулася вчора в Страсбурзькій опері. Участь в урочистостях взяв президент Франції Еммануель Макрон. Учора він також виступив перед депутатами ПАРЄ і ще раз підтвердив, що повністю підтримує повернення російської делегації. «Я повністю підтримую зроблений вибір, щоб Росія залишилася в РЄ. Я певен, що російський народ максимально близький до європейського народу», — сказав він і додав, що «Росія є фундаментально європейською», повідомляє «Європейська правда». На думку Макрона, без повернення РФ Європу чекали б «негативні, погані наслідки». «Якби не було російської делегації, ми б допустили ризики. Тоді б громадяни Росії залишились без можливості звертатись в ЄСПЛ», — сказав президент Франції, однак при цьому не згадав, що сама Росія цілком ігнорує рішення ЄСПЛ.

Водночас він зауважив, що підтримав це рішення «без наївності». Проте все ж сподівається, що повернення РФ дозволить вирішити чимало конфліктних питань, зокрема у Придністров’ї, на Кавказі, в Грузії та в Україні. «Це не жест поблажливості, це рішучість закликати Росію до виконання її зобов’язань. Це прагнення нашої організації стати більш сильними та ефективними», — заявив Макрон. Під час виступу він також згадав про «репресії у РФ стосовно вільного населення» під час протестів у Москві. І висловив традиційне занепокоєння.

Також нагадав про українських політв’язнів, яких Росія продовжує незаконно утримувати. Вчора Макрон зустрівся з Олегом Сенцовим, який нині перебуває у Страсбурзі. Виступаючи перед депутатами, французький президент сказав: «Сенцов — приклад людини, яка зараз вільно присутня у Страсбурзі. Ось до чого привів обмін полоненими між РФ і Україною… Багато інших чекають на звільнення».  «Ми повинні наполягати на діалозі, ідеї взаєморозуміння та взаємопримирення», — цитує Макрона «Європейська правда».

Еммануель Макрон знову проанонсував проведення зустрічі у «нормандському форматі» найближчим часом, нагадав про необхідність виконання «формули Штайнмаєра».

«На запитання про анексію Криму промовчав чи «забув», — прокоментував у Фейсбуці народний депутат Олексій Гончаренко, який нині перебуває у Страсбурзі. Оптимістичні настрої Макрона поділяють не всі депутати. «Ян Ліддел-Грейнджер, депутат з Великої Британії, який є членом Консервативної групи, поставив дуже гарне запитання Макрону: «Ви кажете про те, що дуже добре, що Росія повернулася в ПАРЄ. Але хочу вам нагадати, що Росія напала на Україну та Грузію. Запитання: що повинна зробити Росія, щоб Франція виступила проти неї?» — написав Гончаренко.