Пристрасті збурило відкриття на вулиці Чайковського заводу з виробництва вапнякових домішок до суміші для виробництва асфальту. Сировина для нього була начебто безпечною для довкілля. Та щойно приватне підприємство почало працювати, як мешканцям сусідніх кварталів просто життя не стало: у дітей з’явилися висипи на шкірі, а дорослі скаржилися, що повітря запилене так, що без протигаза хоч із дому не виходь.

Обурені городяни перекрили підвезення на завод сировини і почали звертатися в усі можливі інстанції. У відповідь на скарги працівники Корабельного (Комсомольського) райвиконкому міста намагалися особисто з’ясувати, що відбувається за парканом виробничого комплексу, але їх туди не пустили. Тоді мешканці сусідніх будинків організували пікет уже біля міськради, а на воротах заводу повісили опудало у протигазі як застереження про те, що очікує на городян.

Своєю чергою, Херсонський міськвиконком ухвалив логічне рішення тимчасово зупинити діяльність заводу до встановлення та запуску в експлуатацію фільтрів для зменшення викидів пилу та рекомендував Державній екологічній інспекції перевірити, чи дотримується підприємство норм природоохоронного законодавства. Прості херсонці не стали чекати реакції власників бізнес-структури, а повісили на огорожу плакат із написом «Завод закритий» і заблокували в’їзд транспорту.