Учора в Україні стартував осінній призов на строкову військову службу. Він триватиме до 31 грудня. У рамках нинішньої призовної кампанії планується скерувати до ЗСУ 9 тисяч новобранців, 4 400 — до Нацгвардії, тисячу — до Держприкордонслужби, 800 — до Держспецслужби транспорту. Обсяг призову становить 15,2 тисячі осіб. Про цей напередодні повідомив начальник управління персоналу — заступник начальника штабу командування Сухопутних військ ЗСУ генерал-майор Геннадій Долгашов.

У Міноборони України нагадують, що призовний вік встановлено на рівні 20—27 років. Термін служби — 18 місяців, для тих, хто має вищу освіту (ступінь магістра або спеціаліста), — 12 місяців. Військовослужбовці строкової служби до виконання бойових завдань у зоні проведення операції Об’єднаних сил не залучаються.

Після одержання повістки призовник має з’явитися до військкомату. За невиконання військового обов’язку передбачено адміністративну або кримінальну відповідальність. За перше порушення — штраф у розмірі від 5 до 7 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 85 до 119 грн), за повторне порушення — від 10 до 15 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 170 до 225 грн). Кримінальна відповідальність — обмеження волі на строк до трьох років.

Відстрочку від призову надають за станом здоров’я на один рік, у зв’язку з непрацездатністю родичів і наявністю дитини до трьох років, а також студентам денної форми навчання.