Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА

Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков на брифінгу після Погоджувальної ради високо оцінив роботу нового парламенту дев’ятого скликання, який працює вже місяць.

«Ми доволі комплексно та консолідовано працюємо над тими чи іншими законопроектами та ініціативами, — сказав глава парламенту. — Думаю, що такої роботи депутатів не було ніколи. Досить часто чую критику, що ми дуже швидко працюємо. Так, іноді виникають якісь проблеми, є якісь помилки. Але хто нічого не робить — той і не робить помилок. А по-друге, ми вже бачили практику, коли нічого не робили... Тому я дуже задоволений ефективною роботою практично всіх політичних сил та народних депутатів України. Є законопроекти, які підтримуються всіма фракціями та політичними групами в залі Верховної Ради, і результати — 300, 320, 340, 350. Це неможливо набрати однією політичною силою, яка мене делегувала на посаду Голови Верховної Ради. Це завдяки комплексній роботі всіх політичних партій, які є в Раді. Тому, сподіваюся, й надалі збережеться ефективна робота».

Щодо законопроектів про ринок землі сільськогосподарського призначення Голова Верховної Ради нагадав, що наразі до парламенту внесено сім альтернативних законопроектів. Усі законопроекти розглянуть спочатку парламентські комітети, потім — і на пленарному засіданні Верховна Рада, підкреслив він. «І лише після цього можна буде говорити, який законопроект підтримуватимуть народні депутати», — зауважив Д. Разумков.

Голова Верховної Ради висловився про те, що в законі мають бути закладені запобіжники, що унеможливлять продаж й купівлю сільськогосподарської землі іноземцями. «Треба враховувати інтереси всіх учасників процесів, й у першу чергу — аспект національної безпеки, — сказав Дмитро Разумков. — Якщо говоримо про купівлю представниками держав, що є державами-агресорами або які неефективно будуть використовувати цю землю, то повинні бути передбачені запобіжники в законопроекті.

Нині їх опрацьовують. Який із семи законопроектів буде розглядатися як основний — думаю, час покаже. Наразі є пропозиції, які можуть закрити можливі прогалини в законодавстві. Я впевнений, що Верховна Рада докладе максимум зусиль, щоб доопрацювати законопроект, запропонований Кабінетом Міністрів, щоб забезпечити права і свободи всіх громадян». За словами Разумкова, законо-проект про ринок землі може розглядатися в парламенті вже цього тижня.

Глава парламенту також хотів би, щоб під час Погоджувальних рад було більше дискусій та розмов про те, що парламент робитиме впродовж тижня, і було менше політичних висловлювань.

На запитання щодо формування нового складу ЦВК Голова Верховної Ради відповів, що це відбуватиметься згідно із законом. «Пропозиції щодо складу ЦВК надходять від Президента України, — сказав Дмитро Разумков. — Тільки-но вони надійдуть до Верховної Ради, ми їх обов’язкового розглядатимемо. Наразі таких пропозицій немає».

Дмитро Разумков також заявив, що планує скласти повноваження голови партії «Слуга народу». «Є не дуже коректним, коли Голова Верховної Ради України одночасно є і головою партії, — сказав він. — Думаю, що будуть зміни в керівництві партії, це моя позиція і мною було за-пропоновано, змінюватимуться і статут партії, і структура, можливо, я буду займати іншу посаду в партійній структурі. Але для розбудови, ефективного розгортання партійної структури треба багато часу. На жаль, у Голови Верховної Ради його недостатньо, щоб займатися ще й партійним будівництвом. Оскільки наступного року будуть ще й місцеві вибори — це дуже великий виклик. Думаю, на посаду голови партії буде обрана людина, яка стане ефективно займатися цим питанням». Д. Разумков уточнив, що обиратиме нового голову політичної партії «Слуга народу» з’їзд політичної сили, який відбудеться орієнтовно наприкінці жовтня — на початку листопада.