ЮНЕСКО оприлюднила чергову доповідь генерального директора Організації щодо ситуації в тимчасово окупованому Криму у сферах освіти, науки, культури, поширення інформації та функціонування ЗМІ. Про це інформує Міністерство закордонних справ України.

Доповідь містить актуалізовану інформацію про ситуацію в тимчасово окупованому Криму, зібрану ЮНЕСКО, а також надану українською стороною та низкою міжнародних інституцій — Управлінням верховного комісара ООН з прав людини, представником з питань свободи ЗМІ ОБСЄ, Міжнародною радою з охорони пам’яток та історичних місць, Amnesty International.

«У документі констатується подальше погіршення ситуації на півострові в усіх сферах компетенції ЮНЕСКО. Наводяться конкретні факти грубих порушень прав і свобод людини, насамперед українців і кримських татар, фундаментальних принципів і норм Організації, зокрема, з питань забезпечення освітніх і культурних прав, перешкоджання вільному поширенню інформації та діяльності ЗМІ, численних випадків переслідувань і незаконних арештів журналістів», — аналізують документ українські дипломати.

Наголошується на руйнівних діях російської окупаційної влади в тимчасово окупованому Криму, що реально загрожують збереженню універсальної культурної і історичної цінності та автентичності українських об’єктів культурної спадщини, зокрема об’єкта «Стародавнє місто Херсонес Таврійський та його хора» — зі списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО та Ханського палацу у м. Бахчисараї — з попереднього списку Всесвітньої спадщини.

У доповіді повідомляється про запровадження першого етапу прямого моніторингу ЮНЕСКО ситуації у тимчасово окупованому Криму, зокрема перші два візити експертів ЮНЕСКО до України з метою збору інформації про ситуацію у галузі науки та функціонування ЗМІ на тимчасово окупованому півострові. Доповідь буде розглянуто на 207-й сесії Виконавчої ради ЮНЕСКО, що відбудеться з 9 по 23 жовтня 2019 року в Парижі.