Незважаючи на те, що деякі болгарські політики не помічають, що путінська Росія веде проти їхньої країни, яка входить до ЄС, гібридну війну з використанням своєї п’ятої колони, телебачення, інших засобів впливу, й продовжують заприсягатися в любові до кремлівських «братушок», Болгарія як член НАТО змушена зміцнювати свою оборону. І вчитися взаємодіяти з арміями інших балканських країн, щоб відбивати можливі атаки умовного противника.

Якщо в Болгарії відкрито не називають його, то в сусідній Румунії вже давно визнали, що після анексії Криму Росія значно зміцнила свою присутність у Чорноморському регіоні й зараз становить найбільшу небезпеку для миру й спокою. Тому НАТО часто проводить військові навчання в причорноморських і балканських країнах.

У понеділок саме в Болгарії в рамках ініціативи начальників оборони й генеральних штабів балканських країн стартували багатонаціональні командно-штабні навчання «Balkan Bridges-2019». За повідомленням міністерства оборони Болгарії, у них бере участь понад 200 військовослужбовців з Албанії, Боснії і Герцеговини, Болгарії, Греції, Чорногорії, Румунії, Сербії, Північної Македонії, Туреччини. Основне завдання «Balkan Bridges-2019» — підвищення оперативної сумісності збройних сил цих балканських країн, а також поліпшення їхньої здатності адекватно реагувати на небезпеки й ризики, пов’язані з регіональною безпекою. Представники армій країн Балканського регіону пройдуть тестування їхньої здатності й рівня інтегрування із Центром спільної підготовки сил НАТО.

Навчання триватимуть по 4 жовтня в Національному військовому навчальному комплексі Болгарії «Чараліца».

Як повідомила газета «Щоденник», Болгарія цього року вийшла в лідери серед країн НАТО з витрат на оборону. Як раніше рекомендувало керівництво Альянсу, всі країни НАТО мають направляти на оборону не менше двох відсотків ВВП на рік. Із цієї суми 20 відсотків мають витрачатися на відновлення озброєння і обладнання. Болгарія до кінця вересня на цю мету направила 2,61 відсотка від ВВП. На цю рекордну цифру країна вийшла після того, як перерахувала США 1 мільярд 256 мільйонів доларів за вісім багатоцільових винищувачів F-16. Вони прийдуть на зміну латаним-перелатаним літакам ще радянського виробництва. В наступному році невелика балканська країна також не поступиться своїм лідерством за витратами на переозброєння своєї армії. Уже заплановано закупівлю нового озброєння для військово-морських і сухопутних військ країни.

Болгарське видання зазначає, що з усіх країн НАТО тільки США нині випереджають Болгарію за витратами на оборону, направивши на зміцнення обороноздатності Альянсу 3,42 відсотка від ВВП. «Щоденник» нагадує, що в 2018 році країна витратила на потреби армії лише 1,53 відсотка від ВВП. Цих коштів вочевидь не вистачило для модернізації озброєння.

А тепер Болгарія вийшла у відмінники Альянсу, перевиконавши його рекомендацію з витрат на переозброєння армії.

Фото: frognews.bg