Вітчизняні інформаційні ресурси оприлюднили різні дані щодо кількості працівників, котрі опинилися в епіцентрі лиха, та тих з них, хто потрапив до лікарні. Згідно з даними прес-служби Головного управління Національної поліції в області, постраждало десятеро осіб, з яких двоє перебувають у реанімації. Стан одного з них особливо тяжкий.

Люди розповідають: у цеху розірвалася труба, в якій була технологічна рідина, що використовувалась у виробничому процесі. Цієї миті неподалік неї перебували троє працівників. Саме вони постраждали найбільше, зазнавши значних опіків. Робітники також надихались продуктами згоряння, які миттєво наповнили приміщення. Довелось розбивати вікна та мерщій рятуватися: добре, що будівля, де сталося займання, одноповерхова, можна було без значного травмування вистрибнути на свіже повітря. Дехто все ж порізався віконним склом, зате уник більшої біди.

Досить довго в жодному з інформаційних повідомлень, які поширилися в Інтернеті, не називалось підприємство, де вибухнуло виробниче обладнання. Згодом стало відомо, що йдеться про один із заводів групи компаній «Гуала Кложерс Україна», який розташований в Сумах на вул. Лінійній. Тут виготовляють корки до поліетиленових пляшок. Це виробництво —одне з останніх у місті, котре можна запідозрити у потенційній вибухонебезпечності. ТОВ «Гуала Кложерс Україна» працює та інтенсивно розвивається зі значним залученням зарубіжних інвестицій, які надходять до Сум з Італії. Тут використовують найпередовіші технології і максимально дбають про безпеку праці, власну репутацію та інші критерії, притаманні сучасним європейським підприємствам. Працевлаштуватись на якийсь із заводів компанії «Гуала Кложерс Україна» прагне багато хто в Сумах, бо тут платять дуже високу зарплату та гарантують чудовий соціальний пакет. Але навіть це, чи не найпередовіше в Сумах виробництво виявилося не убезпеченим від технологічного збою, який спричинив драматичні наслідки. За фактом травмування багатьох людей, наслідки якого можуть бути різними, зареєстрували кримінальне провадження. Винним, якщо їхню участь чи злочинну бездіяльність доведуть та підтвердять у суді, загрожує тривале тюремне ув’язнення.

29 вересня, через добу після вибуху, адміністрація ТОВ «Гуала Кложерс Україна» розповсюдила прес-реліз, у якому виклала свою версію події. Зокрема, повідомляється, що в одному з цехів, на вул. Лінійній,18, виконувались роботи з лабораторно-інструментальних вимірювань. Далі йдеться, що «під час проведення цих робіт, унаслідок порушення техніки безпеки працівником сторонньої організації, що здійснювала такі виміри, у присутності інженера з охорони праці заводу, відбулось прорізання отвору у технологічному каналі, що призвело до загорання та вибуху». Адміністрація підприємства також повідомляє, що «внаслідок пожежі постраждало вісім осіб, з них троє перебувають у реанімації обласної клінічної лікарні, троє — в опіковому відділенні цієї лікарні, двоє — на амбулаторному лікуванні».

Фото з доступних джерел.