На знімку Ігор Васильковський.

Із досьє «Голосу України»

Васильковський Ігор Ігорович, 34 роки. Народний депутат 9-го скликання (фракція «Слуга народу») по 139-му одномандатному виборчому округу (Одеська область), голова підкомітету з питань морського транспорту Комітету Верховної Ради України з питань транспорту та інфраструктури.

Народився 31 березня 1985 року в місті Одесі. Здобув три вищі освіти. Закінчив юридичний факультет Національного університету «Одеська юридична академія», Херсонський економічно-правовий університет, Національний університет державної податкової служби України.

Працював Оперуповноваженим оперативного відділення відділу податкової міліції державної податкової інспекції в Овідіопольському районі Одеської області, заступник голови ради директорів з загальних питань ТОВ «ПСГ «Камбіо-Інвест».

25.06.2019 зареєстрований кандидатом у народні депутати Верховної Ради України по одномандатному виборчому округу № 139. Висування відбулося від політичної партії «Слуга народу».

Одружений. Виховує доньку Єлизавету.

В Одеському офісі народного депутата Ігоря Васильковського на стіні висить карта виборчого округу, а це сім районів та місто Южне, що динамічно розвивається. На карті два кольори: блакитний — це морська акваторія та жовтий — це безкрайні поля, на яких вирощують зернові культури, городину, виноград.

— Як кольори нашого Національного прапора, — посміхнувся Ігор Васильковський.

І справді — 139-й виборчий округ унікальний за своїм географічним положенням. З одного боку тут розташовуються найглибоководніший морський порт України — Южний, Одеський переробний завод, найбільші стивідорні компанії Чорного моря. З іншого боку тут розміщуються великі сільськогосподарські підприємства півдня України.

— Під час передвиборчої кампанії я об’їздив усі населені пункти, провів величезну кількість зустрічей з людьми. І всі вони висловлювали одне-єдине бажання — хочемо змін, хочемо жити та працювати по-новому, набридло жити в неправді, хочемо правди й справедливості, торжества закону.

До речі, саме під час тих передвиборчих зустрічей у Ігоря Васильковського й народжувалися алгоритми та ідеї майбутньої депутатської діяльності у виборчому окрузі.

Головна з них, упевнений народний депутат, полягає в створенні «Дорожньої карти» для кожного населеного пункту.

— Я маю на увазі, — розповідає Ігор Ігорович, — що поряд з обов’язковим генеральним планом має бути розроблений перспективний план розвитку населеного пункту. Створення об’єднаних територіальних громад — це перший і доволі помітний крок до реалізації «Дорожньої карти».

У сільській глибинці чекають інвестицій — потрібно розвивати тваринництво, будувати елеватори, прокладати дороги. Щоб інвестиції пішли в село — там треба ламати корупцію серед сільських чиновників. Інвестор не повинен давати хабарі посадовим особам за виділення земельної ділянки для будівництва ферми. Його мають чекати й поважати, допомагати спочатку, — так вважає Ігор Васильковський.

Він абсолютно упевнений, що на території виборчого округу вдасться побороти корупцію та створити сприятливі умови для роботи інвесторів.

Ставлю запитання про роботу в парламенті та комітеті. Чи не відчуває особисто він себе «партійним солдатом», який голосує по команді керівників фракції?

Ігор Васильковський розмірковує про те, що йому як людині, яка не працювала у виборних органах, насправді, особливо в перші тижні, було нелегко. Але даремно наші противники звинувачують нас у «депутатському принтерстві», мовляв, штампуємо один закон за одним. Це не так. Ми дискутуємо, сперечаємося про якість законопроектів і доходимо єдиної думки, яка виливається потім у голосування. Ми ж не особистий депутатський склад, а склад особистостей. Абсолютно упевнений, що ухвалені нами закони сприятимуть зміцненню держави та розвитку економіки.

Народний депутат Ігор Васильковський уже провів перші прийоми з особистих питань. Що його вразило і здивувало?

— Насамперед, радує налаштування людей — вони упевнені у торжестві змін. Впало в око, що багато прохань і питань пов’язані з фінансовими та матеріальними проблемами, які вони просять розв’язати. Звичайно, розумна допомога надається. Якщо людині важко — мій і людський і депутатський обов’язок допомогти їй. Багато запитань на юридичну тему. І, звичайно, є питання про відкритий ринок землі. Позиція нашої політичної сили відома, і я про неї розповідаю.

І на що не вистачає часу в народного депутата Ігоря Васильковського?

— Звичайно, скучаю за родиною, донькою. Шкодую, що мало довелося приділяти часу створеному мною два роки тому Музею бетону, в якому майже три тисячі унікальних експонатів. Цей музей — єдиний в Україні, присвячений бетону та бетонним конструкціям.

В Ігоря Васильковського сьогодні величезна кількість планів. І він обов’язково реалізує їх — і у Верховній Раді, і у виборчому окрузі.