Німецький уряд створив посаду уповноваженого із забезпечення транзиту російського газу через ГТС України, про що нині ведуть тристоронні переговори Київ, Москва та Брюссель. Канцлер Німеччини Ангела Меркель призначила на неї графа Бернарда Вальдерзее (на знімку ліворуч). 

Про це на своїй сторінці у Twitter повідомив посол України у ФРН Андрій Мельник, який також зазначив: «Свій перший офіційний візит спеціальний посланник здійснив саме в посольство України в Берліні».

Графу Вальдерзее 67 років. Раніше працював послом Німеччини у Бразилії, Уругваї, Аргентині. Нині має не менш важливе завдання щодо врегулювання «газових» питань за-для енергетичної безпеки країн Європи. 

Адже невдовзі добігає кінця дія контракту на транзит вуглеводнів між російським «Газпромом» і «Нафтогазом України», послуги котрого щороку приносили Україні 3 млрд дол доходу. Новий контракт досі не укладений. А вже цього року плановано ввести в експлуатацію газогін «Північний потік-2», котрий ставить під питання доцільність транзиту російського газу українською ГТС, тож ситуація вимагає серйозного «розкермування». Оскільки Німеччина, лобіюючи проект «Північний потік-2», водночас наполягає, що й українська «труба» має бути заповнена, то вочевидь граф Вальдерзее значною мірою і має бути тим стерновим, котрий сприятиме, аби корабель переговорів ішов потрібним фарватером. Ну, щось схоже на відому приказку про ситого вовка і цілих кіз…

Тим часом тристоронні переговори між представниками України, Росії та ЄС про можливість продовження транзиту газу українською ГТС після завершення контракту закінчилися 19 вересня без підписання будь-яких документів. Наступний раунд переговорів щодо транзиту відбудеться на-
прикінці жовтня.

Берлін.