У Палаті представників парламенту Нідерландів вимагають розслідувати «роль України» в трагедії рейсу MH17, який був збитий у 2014 році над Донецькою областю, інформує «Європейська правда» з посиланням на NOS.

У вівторок ввечері в нижній палаті парламенту відбулися дебати щодо пропозиції партії Християнсько-демократичний заклик і соціалістів провести розслідування причин, через які Україна не закрила повітряний простір над Донбасом під час бойових дій. «Всі присутні на дебатах з цього питання сторони підтримали пропозицію Християнсько-демократичного заклику і Соціалістичної партії», — зазначає телеканал. Депутат від CDA Кріс ван Дам  заявив, що «час іде, спогади зникають, дані губляться». Він сказав, що це також важливо для родичів загиблих, які повинні знати, «чи можна було цьому запобігти».

Тим часом глава МЗС Нідерландів Стефан Блок заявив, що уряд не має причин для такого розслідування. «Ми не бачимо ніяких причин для цього на законних підставах», — сказав він.

Окрім того, зауважив, що для розслідування необхідна згода і Росії. «Мова йде також про їхній повітряний простір», — сказав він. Однак міністр заявив, що в принципі не заперечує проти того, щоб вивчити можливість такого розслідування.

Це вже вдруге нідерландські парламентарії вимагають розслідування ролі України. 2018-го з таким закликом виступили ті саме партії, які на той час перебували в опозиції. Вони вимагали покласти часткову відповідальність за катастрофу на Україну.