Утриматися від участі делегації в осінній сесії ПАРЄ було єдиною можливістю привернути увагу до позиції України, заявив у відеозверненні, розміщеному в Фейсбуці, голова Комітету Верховної Ради з питань зовнішньої політики і міжпарламентського співробітництва Богдан Яременко. При цьому він наголосив, що Україна не має наміру виходити з Ради Європи.

«Ми прийняли рішення — ми сформували делегацію, оскільки ми хочемо працювати в Раді Європи. Для нас важлива ця організація, для нас важливі ідеї, стандарти, але якщо вони є. Якщо їх немає — це зовсім інша ситуація, і ми хочемо розібратися, є вони чи ні. Делегацію Верховної Ради ми створили, але вирішили не акредитувати її. Була ідея акредитувати делегацію, але прийняти рішення, що вона не входить до зали ПАРЄ. Але ми не змогли б реалізувати такий підхід, тому що в нашій делегації Верховної Ради є група людей, які увійшли б туди», — сказав він.

Богдан Яременко нагадав, що російську делегацію повернули до ПАРЄ, проігнорувавши всі рекомендації України. За офіційною версією — щоб захищати права людини в Росії, за неофіційною — заради геополітики та «невеликого питання надходження до бюджету цієї установи того, що повинна платити Росія». «ПАРЄ вирішила переглянути правила. І переглянула. Різко. Цілі делегації Німеччини, Франції, позичивши в сірка очей, проголосували за ті зміни, які позбавили фактично Раду Європи можливості накладати ефективні санкції на деякі національні делегації чи держави, які порушують принципи і стандарти Ради Європи», — сказав Яременко. Голова комітету розповів про численні консультації, які робилися для того, щоб зрозуміти, як діяти далі. Адже ситуація виглядає таким чином. «Нас проігнорували, проігнорували масу рекомендацій, рішень, які стосувалися Російської Федерації і її кримінальної поведінки в Україні. Йдеться про збройну агресію, про окуповані території, про порушення прав людини». Богдан Яременко переконаний, що в Росії порушення прав людини — це і є політикою, яка дозволяє утримувати населення в рамках, потрібних уряду, щоб контролювати ситуацію. «Тому що стиль економічного правління в РФ не ефективний і не дозволяє заробляти державі стільки, скільки потрібно, ні санкції, ні світові ціни на енергоносії не дозволяють цього зробити. У РФ є величезні проблеми — проблеми з демографією, міжетнічні, релігійні, і все треба утримувати. І права людини ніяк не вписуються в плани російського уряду з управління ситуацією в державі», — сказав голова парламентського комітету. Та попри це делегацію РФ повернули, «проігнорувавши наші засадничі інтереси — це територіальна цілісність і суверенітет. Оскільки всі резолюції щодо РФ були прив’язані до нападу на нашу країну і окупації її територій», — заявив він.

Водночас Яременко наголосив, що взагалі не формувати делегацію для участі в ПАРЄ було б неправильно. «Можна було б подумати, що Україна взагалі збирається виходити з Ради Європи. Ні, друзі, ми збираємося там дуже важко працювати. Ми хочемо захищати права людини в РФ, ми хочемо розвивати цю систему в Україні. Розглядається маса рішень, які для нас важливі», — сказав він і додав, що саме зараз на розгляді в ПАРЄ є два дуже важливі для України питання: готується доповідь про порушення прав кримських татар в Криму, а також на розгляді у Венеціанській комісії — питання визнання чи невизнання повноважень російських депутатів, яких обрано від Криму. Рішення буде відоме в січні. «Ми хотіли б розібратися, що таке сьогодні Рада Європи.

Вона віддзеркалює інтереси тільки країни, яка багато платить у бюджет, чи й країни, яка менше платить у бюджет, але є таким саме повноправним членом Ради Європи», — наголосив Богдан Яременко.