Вісімдесят шість металевих капканів встановили на Європейській площі у Вінниці учасники акції на підтримку українських політв’язнів (на знімку), яких незаконно утримують в Росії, Криму та на тимчасово окупованій території Донбасу. До кожного прикріплено ланцюг з промовистим написом на бирці російською мовою «Сделано в Кремле». Поруч — стенд з прізвищами 86 політв’язнів.

— Ми не припинили боротьбу за звільнення решти політв’язнів, — розповів «Голосу України» Ільма Умеров, колишній ув’язнений, заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу. — Президент Туреччини отримує від нас інформацію. Спілкування з керівником турецької держави триває. Однак усі добре розуміють, що ключ до розв’язання проблеми — у Кремлі, у кишені Путіна.

На площі розгорнули намет, в якому активісти пропонували написати листівку ув’язненим. У наметі перебувала Муміне Салієва — дружина кримськотатарського активіста Сейрана Салієва, якого Росія звинувачує в тероризмі, йому загрожує 20 років в’язниці.

— Сейрама заарештували в жовтні 2017-го, — говорить Муміне. — Разом з п’ятьма іншими кримськими татарами з Бахчисарая. Це помста за те, що приходили на судові процеси на захист незаконно затриманих кримських татар, що допомагали їхнім сім’ям, що повідомляли про переслідування в соцмережах.

— Пишіть листи насамперед тим, про кого мало згадують, — радить ще одна активістка глобальної акції #SaveOlegSentsov Анастасія Нагірняк. — Адже переважно вісточки отримують ті, про кого розповідають ЗМІ. Адреси ув’язнених у Росії можна знайти за посиланням http://haa.su/QFV/. Тим, кого утримують в окупованому Криму, треба писати на адресу Центру громадянських свобод: 01024, Київ, вул. Басейна, 9-г, оф. 25. Пишіть російською мовою. Пам’ятайте також про те, що ваші листи перевірить цензура.

Перехожі підходили до намету, навіть діти просили дати листівку і підказати адресу. Про акцію розпитував кожен, хто в цей час був на площі. Організатори заходу — Центр прав людини та #SaveOlegSentsov — разом з вінницькими активістами виступили в ефірах місцевих радіо та телеканалів. Закликали не залишатися байдужим до долі засуджених. «Без тиску громадськості про в’язнів просто забудуть, — зазначила одна з активісток. — Вороги тільки цього й чекають».

Фото автора.