Громади стали заробляти більше, втім, така динаміка не є такою однозначною, наголошують у Департаменті економічного розвитку та торгівлі Рівненської ОДА. «Якщо у Підлозцівській ОТГ доходи пішли вгору на 73%, то у Тараканівській та Корнинській громадах доходи зменшуються на 10%. Це тривожний сигнал, який потребує детального аналізу та реагування», — каже директор Департаменту Костянтин Мокляк.

Збільшуються і власні доходи ОТГ у перерахунку на одного мешканця. Але в різних громадах вони інші. Найвищий — у Вараській та Клеванській ОТГ — відповідно п’ять тисяч гривень та більш як три тисячі гривень. Водночас тринадцять ОТГ за перше півріччя отримали власні доходи у розрахунку на одного мешканця менше, ніж одна тисяча.

Бездотаційними є Вараська, Клеванська, Крупецька та Клесівська ОТГ. Ці громади можуть використовувати кошти не лише на обов’язкові виплати (заробітну плату та енергоносії), а й на розвиток своєї території. Разом з тим у дванадцяти ОТГ рівень дотаційності перевищує 30 відсотків.

«В ОТГ Рівненщини є проблеми, яким потрібно приділити увагу. Йдеться про зменшення видатків на утримання апарату, збільшення доходів із розрахунку на одного мешканця і таким чином виведення бюджету на бездотаційний рівень. У цьому головна мета децентралізації — створити самодостатні громади, які здатні розраховувати на власні сили», — прокоментував заступник голови Рівненської ОДА Олександр Корнійчук.

Проведений аналіз у Рівненській ОДА свідчить про значні ресурси для поліпшення фінансової спроможності ОТГ. Це, зокрема, ліквідація податкового боргу юридичних і фізичних осіб перед місцевими бюджетами. А це 26,6 мільйона гривень, тобто третина коштів, що виділяє держава для ОТГ. Дві третини боргу — це заборгованість із плати за землю. Вирішення цього питання зможе істотно поліпшити стан наповнення бюджетів ОТГ.