Сьогодні Президент України Володимир Зеленський разом із Президентом Республіки Білорусь Олександром Лукашенком візьмуть участь у Другому форумі регіонів України та Білорусі, що триває в Житомирі. Під час запланованих перемовин глави держав обговорять широке коло актуальних питань українобілоруської співпраці, повідомила прес-служба Президента України.

У рамках форуму плановано підписання низки двосторонніх документів про співробітництво між регіонами України та Білорусі.

Ще до візиту в Україну Олександр Лукашенко розповів журналістам, що Форум регіонів проводять для нарощування торгово-економічного співробітництва. Товарообіг між нашими країнами зростає і торік становив майже 5,5 млрд доларів. Однак обидві сторони не задоволені обсягами і сподіваються на їх зростання. 

Крім економічної співпраці, звичайно, однією з головних тем перемовин буде ситуація на Донбасі та можливі шляхи завершення війни.

Другий Форум регіонів стартував учора. В його рамках відбувається еко-форум, під час якого заплановано дискусії з тем: аналіз можливостей застосування космічних систем дистанційного зондування Землі для вирішення екологічних проблем; оцінка якості життя населення, що проживає на радіоактивно забруднених територіях; рух органічного виробництва і продовольча безпека; чиста питна вода; реалізація глобальних цілей стратегії сталого розвитку в контексті екологічної освіти дітей і молоді. Також у програмі круглий стіл «Збереження мовного, культурного та природного середовища транскордонних територій: історія та сучасність», мета якого — пізнати сторінки спільного минулого України та Білорусі, дізнатися про мовні аспекти та знайти відповідь на питання збереження спільного спадку, йдеться на офіційному сайті Житомирської ОДА. Крім того, організатори підготували виставку сучасних технологій, робототехніки, мехатроніки та стартапів. Майданчиками цих подій стануть вищі навчальні заклади області.

У центрі Житомира проводяться виставка великогабаритної техніки, де представлено продукцію білоруських та українських підприємств, а також ярмарок продукції і виробів декоративно-прикладного мистецтва двох країн. 

Звісно, форум став майданчиком для переговорів ділових кіл, представників компаній двох країн.