Вдатися до пікетування Офісу Президента України, Кабінету Міністрів та Державної фіскальної служби трудовий колектив ПрАТ «Сєвєродонецьке об’єднання «Азот» вимусила серйозна ситуація на підприємстві.

Зокрема, з 2015 року залишається нерозв’язаною проблема із зарахуванням сплаченого єдиного соціального внеску. Через конфлікт приватних інтересів і держслужб страждають 5 тисяч співробітників хімічного гіганта, яких позбавили соціальних виплат. За словами заступника голови Федерації профспілок України Володимира Саєнка, через арешт рахунків підприємства в 2014 році ЄСВ виплачували за договором поруки, а 2015 року Фіскальна служба України відмовилася визнавати платежі від Сєвєродонецького «Азоту» через третю особу, і багатомільйонна сума зависла на рахунках податкової служби.

«Як наслідок, було зупинено виплати до Пенсійного фонду, Фонду соціального страхування, працівникам припинили нараховувати трудовий стаж. Після багаторічного діалогу з Офісом великих платників податків ДФС України рішення проблеми так і не знайшли. З 2016 року Сєвєродонецький «Азот» почав судові процеси з метою визнати виплати податку від підприємства через фірму-поручителя правомірними, щоб співробітники підприємства змогли безперешкодно отримувати належні їм соціальні виплати. Незважаючи на рішення Верховного Суду про легітимність платежу, Фіскальна служба зарахувала платіж тільки частково. Майже 40 млн грн так і залишилися висіти на рахунках податкової», — пояснив ситуацію Володимир Саєнко.

Крім того, за інформацією голови профспілкового комітету Сєвєродонецького «Азоту» Валерія Черниша, понад 5 тисяч працівників підприємства за весь цей час не змогли вийти на пенсію, отримати трудовий стаж, лікарняні, нарахування за шкідливість. «Деяких з них вже немає серед живих, — зазначає профспілковий лідер. — Вони так і не встигли отримати зароблену тяжкою працею соціальну допомогу, гарантовану державою. Заковика в тому, що «Азот» — приватне підприємство, і держава нібито не повинна розв’язувати його проблеми. Але ж працівники, які постраждали від бюрократії, — громадяни України, і гарантом їх благополуччя виступає країна, якщо вірити Конституції. А вона в особі держслужб знайти вихід з цієї ситуації не може вже багато років».

Якщо офіційний Київ не врегулює ситуацію і цього разу, працівники «Азоту» мають намір заявити про свої проблеми на всю країну і впевнені, що їх підтримають підприємства галузі інших областей.

Вл. інф.