Народні депутати продовжили розгляд у другому читанні проекту закону «Про внесення змін до Митного кодексу України щодо деяких питань функціонування авторизованих економічних операторів» (№ 1048) та ухвалили його 270 голосами в цілому з необхідними техніко-юридичними правками.

Як зауважив голова Комітету з питань фінансової, податкової та митної політики Данило Гетманцев, цей закон надає можливість юридичним особам, що відповідають критеріям, отримати спрощення митних формальностей. Це дозволить передусім українським підприємствам отримати конкурентні переваги на ринку Європейського Союзу і спрощено проходити митні процедури. «Шановні колеги, цей закон реально потрібний країні. Він наближає наші митні процедури до митних процедур ЄС і вже в найближчому майбутньому зніме проблему з контрабандою», — наголосив депутат, закликаючи колег підтримати документ.

Народні депутати розглянули три альтернативні проекти законів «Про Бюро фінансових розслідувань» (№№ 1208, 1208-1, 1208-2) та підтримали за основу проект (№ 1208-2) авторства представників фракції «Слуга народу» Ольги Василевської-Смаглюк та Дениса Монастирського.

У цьому законопроекті, зокрема, йдеться про ліквідацію Податкової міліції, водночас у Міністерства внутрішніх справ і Служби безпеки забираються повноваження з розслідування злочинів у сфері публічних фінансів. Натомість створюється новий орган, який розслідуватиме всі ці злочини.

За словами одного з авторів проекту Ольги Василевської-Смаглюк, Бюро не здійснюватиме тиск на бізнес, а боротиметься зі злочинністю і з ухиленням від сплати податків тоді, коли податкова та митниця безсилі. «Обшукам та виїздам на підприємства передуватиме аналітична робота над звітами і транзакціями і це відбуватиметься дистанційно», — зауважила депутат і додала: «БФР здійснюватиме оперативно-розшукову діяльність, але не контактуватиме з бізнесом до порушення кримінальних проваджень».

Підпорядковуватиметься новий орган Міністерству фінансів. «Бюро фінансових розслідувань не матиме нічого спільного з Департаментом захисту економіки, а також з Податковою поліцією. Обидва ці відомства повинні відійти в небуття. Це буде елітарний орган, який займатиметься аналітичною та розшуковою роботою. Він розслідуватиме саме злочини у сфері економіки і злочини, які завдають збитків державі в особливо великих розмірах», — констатувала депутат.

Наприкінці засідання із заявою від двох фракцій виступив Сергій Рахманін («Голос»). Він вкотре наголосив на необхідності запросити до Верховної Ради Президента, міністра закордонних справ і керівника Генерального штабу, щоб почути від них, що відбувається на сході з деокупацією і реінтеграцією (з відповідною вимогою депутат виступив ще на ранковому засіданні). 

Він зауважив також, що оскільки Верховна Рада формує засади внутрішньої і зовнішньої політики, у парламенті має бути створена Тимчасова спеціальна комісія, яка б розробила підстави для дорожньої карти, якої дотримуватимуться всі посадові особи й органи державної влади під час подальших кроків з деокупації і реінтеграції. С. Рахманін зауважив, що проект відповідної постанови буде зареєстровано найближчим часом.

На вечірньому засіданні народні депутати ухвалили у другому читанні та в цілому з необхідними техніко-юридичними правками:

проект закону «Про внесення змін до Митного кодексу України щодо деяких питань функціонування авторизованих економічних операторів» (№ 1048);

проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підстав передачі справи на розгляд Великої Палати Верховного Суду та щодо строків повернення адміністративних справ» (№ 1026);

проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо державного регулювання космічної діяльності» (№ 1071);

проект закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо застосування Збройними Силами України та Державною спеціальною службою транспорту бойової техніки, зброї та спеціальних засобів в особливий період» (№ 1224);

проект закону «Про визнання таким, що втратив чинність, Закону України «Про перелік об’єктів права державної власності, що не підлягають приватизації» (№ 1054-1).

***

У першому читанні та в цілому з урахуванням пропозицій комітету та необхідними техніко-юридичними правками підтримано проект закону «Про внесення змін до Закону «Про державний бюджет України на 2019 рік» (№ 2039).

***

За основу:

з урахуванням пропозицій комітету та необхідними техніко-юридичними правками ухвалено проект закону «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо запровадження середньострокового планування розвитку і утримання автомобільних доріг загального користування» (№ 1064);

проект закону «Про Бюро фінансових розслідувань» (№ 1208-2).