Таємним голосуванням депутати Львівської обласної ради припинили повноваження заступників голови облради Андрія Білоуса і Володимира Гірняка. Звільнені посади посіли голова фракції НРУ Богдан Гагалюк (на знімку) та голова фракції «Батьківщини» Юрій Гудима (на знімку). Так завершилась історія з переформатування керівництва обласної ради, яка тягнулася майже півроку. Весь цей час облраду штормило, бо не було конструктивної праці, а чиновники спокійно спостерігали, хто ж вийде переможцем у протистоянні двох угруповань.

«Ми отримали новий поштовх, новий подих і маємо можливість працювати разом, продемонструвавши нову якість роботи. Упевнений, нас попереду чекають довгі місяці нелегкої праці. У нас з вами обов’язково все вийде», — так прокоментував останні події голова облради Олександр Ганущин.

Спроби здійснити кадрові зміни почалися одразу після президентських виборів. У травні Олександр Ганущин з трибуни сесії заявив, що проти нього плетуть змови, щоб звільнити з посади. Його вважають ставлеником братів Богдана і Ярослава Дубневичів, впливових бізнесменів, які розставили своїх людей на важливих ділянках.

Прихід до влади нової політичної сили противники Дубневичів вирішили використати для зміщення Олександра Ганущина, але досвідчений політик випередив конкурентів. Він прозвітував на сесії про свою роботу й отримав вотум довіри депутатського корпусу.

Щоправда, звіт проходив у досить напруженій обстановці. Трибуну охороняли невідомі особи, а обидва заступники демонстративно покинули зал. Та конкурентам не вистачило голосів, щоб змістити голову облради.

Восени заслухали звіт обох заступників і висловили їм недовіру. Із спокійної атмосфери в сесійній залі було очевидно, що все вирішено заздалегідь під час кулуарних домовленостей. Частина фракцій відмовилася від голосування, мотивуючи це тим, що потрібно змінювати все керівництво обласної ради, а не лише заступників. У всіх на слуху була нещодавня історія, як звільняли з посади ставленицю «Самопомочі», першого заступника голови облради Параску Дворянин. Ну не можуть усі заступники незадовільно працювати, а голова добре — щось тут не так.

А все почалося з того, що заступник голови облради Володимир Гірняк назвав Дубневичів «феодалами», а згодом став конкурентом Ярослава Дубневича на виборах у Городоцькому виборчому окрузі. Ця кампанія теж проходила зі скандалами і жорстким протистоянням. Володимир Гірняк програв вибори, а тепер ще й позбувся посади в обласній раді. Останні події продемонстрували, що брати Дубневичі не втратили впливу на Львівщину, хоча Богдан Дубневич на останніх парламентських виборах поступився представниці «Голосу».

Фото прес-служби облради.