На знімку: Ліліана Грицишин (перша праворуч) на зустрічі з головою ОДА Денисом Шмигалем (другий ліворуч).

Одна з найскладніших екологічних проблем Івано-Франківщини — Домбровський кар’єр на колишньому місці видобутку калійної руди в Калуші — стала предметом обговорення в Івано-Франківській облдержадміністрації. Під час зустрічі з керівником правління агенції європейських програм землі Тюрінгія Федеративної Республіки Німеччина Ліліаною Грицишин очільник Прикарпаття Денис Шмигаль акцентував увагу на загрозі техногенної катастрофи. Сторони домовилися про підготовку спільного плану дій за участю представників профільних міністерств України та Тюрінгії, вітчизняних науковців і німецьких технічних експертів.

Ці напрацювання — результат візиту на Прикарпаття президента землі Тюрінгія ФРН Біргіт Дітцель, що відбувся у серпні. Вона наголосила тоді на німецькому досвіді подолання наслідків подібного до калуського впливу людської діяльності на довкілля. А також запевнила, що німецькі фахівці готові поділитися своїм досвідом.

Нагадаємо, проблема на Домбровському кар’єрі загострилася після 2013 року, відколи він залитий водою. Загрозою є токсичні залишки виробництва небезпечного інсектициду й фунгіциду гексахлорбензолу, який утилізували біля колишнього кар’єра. Цілий букет із солей важких металів може потрапити через водоносні шари ґрунту до криниць і через притоки дістатися Дністра.

У серпні голова ОДА Денис Шмигаль, народні депутати Олег Марусяк та Едуард Прощук, керівники Калуша та району обговорили цю проблему із представниками ТОВ «Оріана ЕКО», в чийому підпорядкуванні перебуває об’єкт. Як повідомив Едуард Прощук, наступним кроком став приїзд науковців із Києва, котрі раніше впритул вивчали цю проблему. Домовлено на базі Івано-Франківського національного університету нафти і газу провести чергову зустріч із залученням представників Мінекології та німецьких партнерів.

Фото прес-служби Івано-Франківської ОДА.