Засідання розпочалося з ухвалення в цілому законопроекту «Про внесення змін до Регламенту Верховної Ради України щодо планування та системності законотворчої діяльності Верховної Ради України» (№ 1042-1). Голова Комітету з питань Регламенту, депутатської етики та організації роботи Верховної Ради України Сергій Кальченко повідомив, що йдеться про доповнення Регламенту однією статтею, яка передбачає, що на початку чергової сесії, яка розпочинається першого вівторка лютого, затверджується узгоджений погоджувальною радою план законопроектної роботи. «Відповідно, профільні комітети до 31 грудня року, що передує поточному, подають пропозиції щодо питань, які потребують законодавчого врегулювання», — сказав він.

Також в цілому ухвалено законопроект «Про внесення змін до статті 116 Регламенту Верховної Ради України щодо вимог до пропозицій і поправок до законопроекту, що готується до другого читання» (№ 1039), за якими головний комітет як виняток зможе враховувати пропозиції, що не були предметом розгляду в першому читанні, але щодо необхідності внесення яких було зазначено у висновках головного комітету та/або експертного підрозділу апарату Верховної Ради і оголошено головуючим на пленарному засіданні під час розгляду такого законопроекту в першому читанні.

Представляючи до другого читання законопроект про внесення змін до деяких законів України у зв’язку з набранням чинності Законом «Про державну підтримку кінематографії в Україні»     (№ 0896), заступник голови Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Євгенія Кравчук нагадала, що законом про державну підтримку кінематографії в Україні запроваджено поняття «кінокомісій», проте досі не було визначено їхнього правового статусу, порядку створення та компетенції, тож дані зміни усувають цю прогалину. Крім того, законопроект визначає поняття та особливості правового статусу державних кіностудій. «Якщо знайдеться інвестор і захоче приватизувати кіностудію, то він повинен мати чітку програму її розвитку та не зможе протягом 20 років змінити профіль її діяльності та цільове призначення належних кіностудії на праві власності чи користування земельних ділянок», — повідомила Є. Кравчук. Законопроект № 0896 ухвалено в цілому.

В цілому ухвалено два перехідних із попереднього скликання законопроекти: «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення захисту суб’єктів господарювання від неправомірних дій або бездіяльності дозвільних органів» (№ 0889) та «Про внесення змін до статті 133-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення відповідальності за безпідставну відмову у пільговому перевезенні окремих категорій громадян» (№ 0893).

Останній законопроект має мінімізувати випадки безпідставної відмови водіїв транспортних засобів від передбаченого законом пільгового перевезення громадян.

Верховна Рада підтримала пропозицію Президента та відправила на доопрацювання до профільного комітет законопроект «Про державне визнання і підтримку «Пласту» — Національної скаутської організації України»(№ 0976). Як зазначив представник Президента у Верховній Раді Руслан Стефанчук, цей законопроект не може бути підписаний главою держави, оскільки пропонований підхід щодо надання державної підтримки «Пласту», а також визнання його як єдиної в Україні скаутської громадської організації не лише передбачає створення переваг та привілеїв для однією громадської організації, але й зумовлює ризик унеможливлення створення та подальшої діяльності інших організацій скаутського спрямування, що обмежує гарантоване Конституцією право громадян на свободу об’єднання у громадські організації. Крім того, положення законопроекту не узгоджується із законодавством про використання бюджетних коштів. Президент пропонує доопрацювати законопроект з метою визначення засад державної підтримки розвитку українського пластового скаутського руху, зазначив Р. Стефанчук.

На доопрацювання до комітету також відправлено повернутий із пропозиціями Президента проект Виборчого кодексу України (№ 0978), а також ухвалено постанову про строк розгляду Верховною Радою Виборчого кодексу. «Глава держави, підтримуючи в цілому зведення в єдиний кодифікований законодавчий акт усіх виборчих процедур, наголошує, що відповідний кодекс має забезпечити належну регламентацію виборчого процесу на демократичних засадах. Однак кодекс, що надійшов на підпис, містить низку положень, які не відповідають Конституції України, не враховують останні позитивні зміни до виборчого законодавства, не узгоджуються з іншими законодавчими актами. З огляду на це, підтримуючи в цілому зведення до єдиної кодифікаційної основи виборчих процедур і з метою належної регламентації виборчого процесу, створення умов для вільного волевиявлення громадян України, глава держави наголосив на необхідності доопрацювання кодексу», — повідомив       Р. Стефанчук.

Насамкінець Верховна Рада відхилила повернутий із пропозиціями Президента законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за злочини, вчинені стосовно малолітньої особи, неповнолітньої особи, особи, яка не досягла статевої зрілості» (№ 0977), оскільки він не містить порядку застосування такого покарання, а також допускає неправомірне розголошення інформації про особу. Водночас голова підкомітету Комітету з питань правоохоронної діяльності Олександр Бакумов повідомив, що до другого читання готується законопроект    № 0887, який передбачає запровадження добровільної кастрації для осіб, які відбули тривалий термін покарання за педофілію.

Фото Олександра КЛИМЕНКА