Про це вчора повідомив міністр закордонних справ України Вадим Пристайко під час спільної з його латвійським колегою Едгарсом Рінкевичсом прес-конференції. Глава МЗС Латвії прибув до України вчора з дводенним візитом. За словами В. Пристайка, саме для узгодження питань, які обговорять глави двох держав, і відбулася зустріч очільників зовнішньополітичних відомств двох країн. «Є багато питань двосторонньої взаємодії, — сказав він. — Взаємодії в ЄС і ПАРЄ тощо». «Ми дуже чекаємо на візит Президента Зеленського наступного тижня. Я вважаю, що це буде хороша можливість для двох нових президентів обговорити чимало питань», —  зауважив у свою чергу Е. Рінкевичс.

Міністр закордонних справ Латвії Едгарс Рінкевичс, анонсуючи свою поїздку до України у Твіттері, повідомив, що однією з цілей візиту є обговорити двостороннє співробітництво і підтримку України. Для цього також заплановано зустрічі з Головою Верховної Ради Дмитром Разумковим і Прем’єр-міністром Олексієм Гончаруком. Окрім того, пан Рінкевичс повідомив, що візьме участь у відкритті Латвійського скверу в Києві та відвідає Запоріжжя, де відкриє Почесне консульство Латвії в Україні.

Під час прес-конференції глава латвійського МЗС повідомив, що Латвія налаштована на збільшення торговельних відносин з Україною і вже цього місяця відправить делегацію до Маріуполя для участі в інвестиційному форумі.

З огляду на події останніх тижнів та неоднозначне сприйняття суспільством узгодження «формули Штайнмаєра» як головної передумови саміту «нормандської четвірки» журналістів цікавило, коли може відбутися ця зустріч. На що Вадим Пристайко відповів: «Конкретної дати зустрічі ще немає». Говорячи про «формулу Штайнмаєра», Пристайко наголосив, що вона «сама по собі ще не означає нічого, допоки немає тих двох законів: закону про проведення виборів і закону про особливий статус». «Найважливіша точка — якими будуть ці закони. Сама ж «формула» тільки пояснює, яким чином вони будуть застосовуватися», — наголосив він. Міністр зауважив, що наскільки ця формула прийнятна для двох сторін, стане зрозуміло тільки після ухвалення вищезгаданих законів.

Журналістів цікавило й те, чи має Україна альтернативні плани дій на випадок, якщо Росія не виконуватиме домовленості. Вадим Пристайко повідомив: «Що стосується того, чи наявні в нас плани В, С і D — так, дійсно, у нас наявні ці плани, але, очевидно, ми не будемо про них говорити, поки в нас є можливість та, яка зараз обговорюватиметься лідерами в «нормандській четвірці».

Також Вадим Пристайко нагадав, що 7 жовтня мало б початися розведення військ від лінії розмежування. «Про це була домовленість в Мінську нашої переговорної команди. На превеликий жаль, ви знаєте самі, що були обстріляні кілька днів тому Петровське і Золоте, — сказав міністр. — А наскільки ви пам’ятаєте, наше рішення було в тому, що розведення починається на сьомий день після того, як на цій конкретній ділянці зберігається мир і не відбувається обстрілів». «Що стосується безпеки, розведення передбачає відхід живої сили наших Збройних Сил, але фортифікаційні споруди залишаються. Якщо ми побачимо, що та сторона не виконує, більш того, не дай Бог, вона планує якісь агресивні дії, наші Збройні Сили займуть свої позиції», — додав він.

Фото: МЗС України (Twitter)