Болгарські ЗМІ з гордістю за свою країну повідомляють, що вона дев’ять років тому вийшла в лідери ЄС зі збору лікарських рослин, виробництва з них ліків і приправ. І весь цей час не поступається пальмою першості нікому. 

Це й не дивно — трави, які лікують багато хвороб і допомагають людям стати на ноги, ростуть у чистих зонах гір Рила, Пірин, Балкани, Родопи. Навесні й улітку тут можна зустріти багато травників, обізнаних в лікувальних властивостях рослин, в тому, де вони ростуть і як їх сушити, щоб зберегти чудодійні властивості. Ці знання і традиції передаються з покоління в покоління. Тому до найвідоміших травників черги не тільки з представників заготівельних контор, а й пересічних людей, для яких сучасні знахарі готують цілющі відвари, що допомагають майже від усіх хвороб.

Та й на горі Вітоша, біля підніжжя якої розкинулася болгарська столиця, можна зібрати рослини, корисні для здоров’я людей. І, цілком ймовірно, їх збір не потрапляє до офіційної статистики, бо сотні жителів Софії збирають їх для себе, а не для заготівельників, які потім продають трави фармакологічним підприємствам і приватним фірмам, що виготовляють запашні приправи. Це, приміром, листя дикого часнику, що його збирають із квітня  до середини червня. Воно надає стравам особливого аромату, також зміцнює імунітет, поповнює організм корисними вітамінами.

Залишається поза статистикою і збір міськими жителями чорниці, малини, диких яблук і слив, котрі ростуть на Вітоші. А це сотні, якщо не тисячі тонн. Чорницю на зиму заморожують у морозильних камерах, а з диких фруктів готують смачний мармелад чи консервують.

По даним Євростату, торік у Болгарії було зібрано понад 70 тисяч тонн лікарських трав, а також рослин, що використовуються для виготовлення ароматичних приправ до м’ясних і рибних страв, а також кондитерських виробів. І, якщо тільки за офіційною статистикою, Болгарія випереджає Польщу (тут в 2018 році зібрали 39 тисяч тонн) удвічі із збору лікарських трав і виготовлення з них препаратів, то насправді такий відрив значно більший. На третьому місці — Іспанія, де в 2018-му заготовили 31 тисячу тонн цілющих трав.

До речі, Болгарія перебуває в європейських лідерах з вирощування соняшнику, поступаючись тільки Румунії, де його в 2018-му зібрали три мільйони тонн. Але територія Румунії в кілька разів більша, тому понад два мільйони тонн заготовленого болгарами насіння — дуже високий показник. У цьому заслуга не тільки агрономів і фермерів, а й природних даних. Недарма в Болгарії стверджують, що ґрунт у країні, вода, якою він живиться, по-справжньому божественні. І якщо в будь-якому місці встромити в землю звичайну палицю, то вона перетвориться на родюче дерево. Європейська статистика лише підтверджує цей вислів.