Другий місяць у приміщенні парламенту діє Освітній центр Верховної Ради. Діти, які приходять сюди на екскурсії, мають дізнатися більше про роботу єдиного законодавчого органу влади. Для них тут розробили спеціальний навчальний курс. Іноді до такої роботи долучаються народні депутати.

А от учням 6В класу київської романо-германської гімназії № 123 пощастило — для них урок провів Голова Верховної Ради Дмитро Разумков (на знімку). Спілкувалися у вільному форматі. Питання ставили невимушено і відчувалося, що без попередньої підготовки та підказок дорослих. Очільник парламенту на дитячу цікавість реагував з гумором, але відповідав серйозно.

Розпочав із того, що й сам у парламенті працює недовго. «Ми нині дуже схожі з вами, — звернувся він до дітей. — Дуже багато часу витрачаємо на те, щоб вчитися. Я радий, що в нас є такі світлі куточки, куди ви можете прийти. Усе, що ми робимо — ми робимо в прагненні до того, щоб наша країна змінилася, щоб вам у ній було добре і у вас не зникали усмішки. Щоб ви навчалися й зростали в любові до цієї країни. Щоб вона була для вас Батьківщиною в повному сенсі цього слова». Далі Дмитро Разумков відповів на запитання. Діти цікавилися, чи важко бути главою парламенту. «Думаю, не важче, аніж вчитися в школі, — відповів Д. Разумков. — Будь-яка робота складна, але є низка професій більш важких, аніж головувати в парламенті». Д. Разумков зізнався, що тепер його часто впізнають на вулиці, і навіть просять сфотографуватися, наприклад, під час походу в кіно з дітьми. «Але це не головне в нашій роботі, — каже він. — Головне, щоб те, що ми робимо, позитивно змінювало і ваше, і наше майбутнє». «Як працювати в такому великому колективі, щоб вас всі слухали і ніхто не заперечував», — поцікавилася дівчинка Злата. «Треба шукати підходи і аргументувати те, що ти робиш», — відповів на це Д. Разумков. Однак зізнався — не завжди спільну мову знайти легко.

Прозвучало від школярів і суто політичне запитання: «Як Верховна Рада пов’язана із КМДА», — запитав школяр Вася. «У цій державі все пов’язане, — відповів на це Д. Разумков. — Нещодавно ми розглядали законопроект, пов’язаний зі столицею. КМДА — це частина керівного органу, який дуже багато чого робить у нашому місті. Ми приймаємо закони і також певною мірою впливаємо на ці процеси. І ваші батьки теж беруть у цьому участь». Але діти є діти — під час дискусії не обійшлося без питань про мрії та улюблені предмети. Так дізналися, що років до восьми Дмитро Разумков хотів стати військовим. Про це і мріяв, але потім, як годиться, не раз змінював свої мрії. Втім, не шкодує, що життя привело його в крісло Голови Верховної Ради. Навіть коли доводиться працювати всю ніч, тримає розуміння того, що робиш необхідні речі, каже глава парламенту. «Це відповідально, цікаво і важливо, тому мені це подобається», — наголосив Д. Разумков. А от улюбленим предметом у школі була математика. «Але в мене була така бабуся, що будь-який предмет був улюбленим, бо інших варіантів не було, — пригадав він. — Зростав багато років із бабусею і вона була дуже вимоглива».

«Чи поміняєте програму в школі», — запитав хтось із дітей. «Програму міняє не Верховна Рада, а міністерство, — відповів Д. Разумков. — Там є Ганна Новосад. І якби там була така доступна зала для дітей, то ви могли б багато розповісти про те, якою має бути програма. Але ви можете висловити свої ідеї. Не приймається тільки пропозиція не ходити в школу». Політикам вкрай важливо спілкуватися із людьми, зауважив Д. Разумков. Люди щось підкажуть, а за щось і покритикують, і це теж дуже важливо.

Не обійшлося і без пустощів. Так, дітлашня поскаржилася на те, що у їдальні в них дають зелені сосиски. А Д. Разумков висловив припущення про те, що варто було б заїхати на екскурсію до них у школу. Мовляв, завжди хотів спробувати зелену сосиску і натякнув на партійні кольори. А далі вже дійшло і до серйозного — діти попросили не попереджати керівництво школи про такий візит, щоб до нього не «підготувалися». Д. Разумков пообіцяв докласти максимум зусиль, щоб приїхати до дітей у школу, але припустив, що, можливо, все в них зміниться ще до його візиту.

На символічних кольорових долоньках діти писали свої побажання парламентаріям. Хтось бажав їм успіху, інші дякували, а були й такі, які просили скасувати «домашку». Д. Разумков взявся передати ці настанови народним депутатам.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

Більше фото тут.