Про це під час програми «Свобода слова» сказав Голова Верховної Ради Дмитро Разумков.

Водночас він висловив сподівання, що новий закон вдасться ухвалити до 31 грудня 2019 року, коли завершується дія чинного Закону «Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей». За його словами, головним майданчиком для напрацювання нового документа стане Верховна Рада, але ініціатива виходитиме з Офісу Президента та до роботи залучатиметься Кабінет Міністрів. «Але найголовніше — до цього процесу долучиться громадськість. Це буде відкритий процес, який дасть змогу зробити так, щоб залишилось якомога менше питань до майбутнього закону», — зауважив голова парламенту. Зокрема, невдовзі в Маріуполі відбудеться великий форум, під час якого Президент представить своє бачення стратегії реінтеграції тимчасово окупованих територій Донбасу. «Будемо рухатися поступово, використовуючи ті механізми, які у нас є, та залучаючи до цього суспільство. Бо соціологія свідчить, що наші співгромадяни не хочуть втрачати ці території і людей на Донбасі та в Криму, які фактично є заручниками», — сказав Д. Разумков.

Говорячи про умови, за яких на тимчасово непідконтрольних територіях Донбасу можуть відбутися вибори, Д. Разумков зазначив, що відповідні «червоні лінії» були окреслені ще кандидатом у Президенти Володимиром Зеленським, а також чітко артикульовані партією «Слуга народу». «Вибори можуть відбутися виключно за українським законодавством, і ці вибори мають бути виборами, про що після їхнього завершення має повідомити ОБСЄ», — сказав він та зауважив, що це досить непростий шлях, який маємо пройти, щоб повернути наших людей і наші кордони. Разом з тим Голова Верховної Ради наголосив, що проведенню виборів має передувати забезпечення безпекової складової, бо якщо там будуть озброєні люди, якщо в нас не буде контролю за кордоном, якщо у виборах не зможуть взяти участь українські партії і українські кандидати, якщо в нас не буде спостерігачів на дільницях та членів виборчкомів, якщо не буде доступу в ЗМІ, то це можна буде назвати чим завгодно, але не виборами. «Одна з позицій, яка звучала: вибори на цих територіях мають відбуватися одночасно з виборами по всій країні. Це було б досить ефективно і зняло б дуже багато питань, але ми розуміємо, що це неможливо зробити вже завтра», — зауважив Д. Разумков та додав, що існує чимало сил, які не бажають закінчення війни, тому на цьому шляху буде ще багато перешкод.

Міністр закордонних справ Вадим Пристайко, який також брав участь у програмі «Свобода слова», висловив думку, що Росія не зацікавлена в зустрічі у «нормандському форматі», про що свідчить висунення нею ще однієї додаткової умови про необхідність узгодження документів, які мають підписати лідери чотирьох країн. «Напевно, це пов’язано з тим, що Україна виконала дві попередні умови — припинила стріляти і погодилася на цю злощасну «формулу Штайнмаєра», про яку тепер всі знають. І відчуваючи, що тиск збільшується, Росія шукає нові й нові підстави, щоб не проводити цю зустріч. На сьогоднішній момент я не бачу зацікавленості Росії в зустрічі й вона відкладається далі й далі. Перший раз ми чули про технічну неможливість Путіна приїхати, хоча два лідери запропонували і дата була запропонована французами. Зараз пропонується новий і новий набір дат, але ми не чуємо від Росії про готовність зустрітися в цьому форматі», — сказав міністр та зауважив, що Україна хоче припинення війни та звільнення Донбасу від найманців, але Путін очевидно хоче продовження нинішньої ситуації, бо вона його влаштовує. «Ті півтора, може два, мільярди, які він витрачає для того, щоб тримати нас з вами всіх прив’язаними до себе, так, як він робить це в Придністров’ї, так як він робить в Абхазії і Осетії, це його, мені здається, влаштовує. Що влаштовує наших німецьких і французьких друзів — на превеликий жаль, вони турбуються тим, щоб пошвидше закінчити та відновити бізнес», — зазначив В. Пристайко та констатував, що коли Україні під час зустрічі в «нормадському форматі» вдасться знайти якусь середню точку, яка відповідатиме нашим інтересам, то це буде найкраще, що ми можемо із неї витягнути.

Відповідаючи на запитання, коли парламент зможе завершити процес скасування депутатської недоторканності, оскільки з Конституції недоторканність вилучили, а до Кримінального процесуального кодексу відповідні зміни ще не внесли, Голова Верховної Ради висловив сподівання, що внесений 48 народними депутатами законопроект буде ухвалено упродовж місяця. «Я думаю, що парламент підтримає цю ініціативу і ми знімемо будь-які маніпуляції, які сьогодні є», — сказав голова парламенту.