На початку цього тижня в парламенті зареєстровано проект закону № 2237 про внесення змін до деяких законодавчих актів з метою приведення їх у відповідність до закону про внесення змін до статті 80 Конституції про недоторканність народних депутатів. Під цим документом підписалися майже півсотні народних обранців від «Слуги народу». У понеділок його одержали в Верховній Раді та передали на розгляд керівництву. На момент, коли готувався цей матеріал, самого тексту законопроекту на офіційному сайті ще не було, однак парламентарії дали коментарі з приводу його змісту.

«Різні аспекти депутатської недоторканності гарантувалися не лише в Конституції, а й у трьох інших законах — у Кримінально-процесуальному кодексі та в законах про статус народного депутата й про Регламент Верховної Ради, — наголосила заступник голови Комітету з питань антикорупційної політики Галина Янченко. — Ми вносимо зміни до цих законів. Вони передбачатимуть те, що парламент більше не буде втручатися в процедуру притягнення народних депутатів до кримінальної відповідальності. Жодної санкції будь-яких органів Верховної Ради не потрібно буде в цьому процесі, бо Конституція таких повноважень не передбачає».

Водночас, за словами парламентарія, в поданому проекті змін забезпечуються певні гарантії від свавілля правоохоронних органів. Вони полягають у тому, що для реєстрації кримінального провадження в єдиний реєстр досудових розслідувань необхідно буде заручитися погодженням Генерального прокурора. Те саме стосується і клопотань, направлених до суду для проведення обшуків чи прослуховування. «Фактично Генеральний прокурор виступатиме запобіжником та гарантом того, що свавілля проти народних обранців не буде», — зазначила Г. Янченко.

На такому запобіжнику наполягали міжнародні експерти, наголосив заступник голови Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та самоврядування Олександр Качура. «Він унеможливлює будь-які зазіхання зі сторони корумпованих недореформованих до кінця правоохоронних органів, — підкреслив він. — І таким чином зберігає саме поняття зняття депутатської недоторканності». З огляду на те, що зміни до Конституції почнуть діяти із нового року, поданий законопроект необхідно розглянути і ухвалити в першому та другому читанні протягом двох місяців, наголошують його автори. «Протягом цього часу має відбутися широка дискусія із залученням усіх депутатських фракцій та експертів для того, щоб виписана модель гарантії депутатської діяльності була виправданою, законною та можливою», — наголосив голова Комітету з питань правоохоронної діяльності Денис Монастирський.

І хоча проект змін обговорюють лише кілька днів, він вже збурив багатьох скептиків. Мовляв, хто гарантуватиме порядність та некорумпованість самого Генерального прокурора? Адже невідомо хто наступний обійматиме цю посаду.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.