При цьому застосовуючи заборонені Мінськими угодами міномети калібру 120 мм і 82 мм, а також гранатомети різних систем і стрілецьку зброю. Крім того, противник двічі навмисне обстріляв ділянку розведення сил і засобів у районі населеного пункту Золоте.

Під час робочої поїздки в район проведення ООС у Донецькій і Луганській областях міністр оборони України Андрій Загороднюк відвідав Станицю Луганську, де в рамках досягнутих домовленостей відбулося розведення сил та засобів і нині триває процес демонтажу інженерних споруд, повідомляє прес-служба МОУ.

Відповідаючи на запитання журналістів щодо запланованого розведення сил і засобів у районі Петровського та Золотого, міністр наголосив, що зазначений процес зможе розпочатися лише тоді, коли російсько-окупаційні війська припинять вогонь у цих районах і дотримуватимуться режиму тиші щонайменше протягом семи діб. Загороднюк також зазначив, що після завершення процесу розведення завдання з контролю над демілітаризованою зоною буде покладено на співробітників Нацполіції. За його словами, українські військові відійдуть на відстань, яка дасть їм змогу у разі порушення домовленостей російсько-окупаційними військами одразу повернутися назад.

Своєю чергою, начальник Генштабу ЗСУ генерал-лейтенант Руслан Хомчак конкретизував, що розведення військ має відбутися дзеркально на відстань одного кілометра від лінії зіткнення в обидва боки. І повідомив, що нові позиції ОС будуть там, де вони були у 2016 році, коли вперше відбулося розведення сил у згаданому районі. Хомчак запевнив: підрозділи ЗСУ й надалі повністю контролюватимуть ситуацію.

А от в експертному середовищі такої впевненості немає. Є обґрунтоване побоювання, що як тільки наші сили залишать свої позиції, їх одразу займуть бойовики, понад те — підірвуть інженерні укріплення... І тим самим зруйнують першу лінію оборони.

Гарантій, що цього не станеться, ніхто дати не може.

Ілюстративне фото: Операція об'єднаних сил / Joint Forces Operation (Facebook)