«Лондон, Торонто, Амстердам, Тель-Авів, Мадрид. Це лише кілька міст, які було захоплено за останні 24 години. Стільки голосів, які вимагають #TellTheTruth (сказати правду) про клімат та екологічну кризу на сьогоднішній день», — написали організатори протесту, представники руху Extinction Rebellion («Повстання проти вимирання») у Твіттері.

«Щасливе повстання» називають акцію в Extinction Rebellion. Однак правоохоронні органи дотримуються дещо іншої думки. Вже першого дня поліція затримала у Лондоні більш як 200 радикальних протестувальників. ВВС також повідомляє про затримання активістів у Амстердамі, Сіднеї та інших містах.

Рух Extinction Rebellion виник 2018 року в Британії, однак уже за рік знайшов симпатиків по всьому світу. Його представники заявили про готовність порушувати закони задля виконання своїх вимог. А вимагають вони активнішої боротьби з кліматичними змінами і чекають цього передусім від чинної влади. Щоб привернути максимальну увагу до проблеми, головні протести відбуваються в центрі міст біля урядових установ або на важливих авто-
страдах та мостах, де активісти просто перекривають рух.

Учора в Парижі, Мадриді, Сіднеї та Веллінгтоні активісти заблокували перехрестя та важливі шляхи в центральних районах міст. Акції протесту відбулися також у Нью-Йорку та Буенос-Айресі, повідомляє DW. У Берліні поліція була змушена виносити протестувальників, які розклали намети просто на Потсдамській площі, на узбіччя, щоб звільнити її для проїзду. Першого дня берлінські поліцейські винесли в такий спосіб з площі майже півтисячі протестувальників. Загалом в столиці Німеччини в акції взяли участь майже три тисячі активістів.

Фото зі сторінки Extinction Rebellion у Твіттері.