Північна Македонія вкотре отримала від Угорщини відмову видати її правосуддю екс-прем’єра Ніколу Груєвскі, який за рішенням суду має відбувати тюремне покарання за зловживання службовим становищем.

Воно полягало в тому, що прем’єр запропонував міністру внутрішніх справ за бюджетні кошти придбати для нього броньований «Мерседес» підвищеної комфортності. Груєвскі також проходить за іншими кримінальними справами, пов’язаними з корупцією,  і підозрюється в причетності до подій 27 квітня 2017 року, коли група погромників влаштувала бійню в будівлі парламенту з метою недопущення до влади депутатів Соціал-демократичного союзу Македонії (СДСМ).

«Згідно зі статтею 38 Кодексу про міжнародну юридичну допомогу в кримінальних справах, особа, котра одержала політичний притулок, не може бути екстрадована до країни, з якої вона втекла. Тому міністерство правосуддя Угорщини відхилило вимогу про екстрадицію, про що й було сповіщено вашу сторону», — йдеться у відповіді угорського міністерства північномакедонським колегам.

Північномакедонські видання повідомляють, що екс-прем’єр живе в Будапешті в розкошах, бо зміг до втечі з країни перевести всі свої заощадження в закордонні банки. Отримавши від свого екс-колеги й друга Віктора Орбана політичний притулок, він, замість перебування в камері в’язниці в Скоп’є, відсиджується в найкращих ресторанах Будапешта. І бенкетує, розважається на гроші, вкрадені в народу. Але в Скоп’є не втрачають надії на те, що справедливість колись восторжествує і Груєвскі відбуде заслужене покарання. 

«Це навряд чи», — пише в соціальних мережах своїм співвітчизникам сам екс-прем’єр і запевняє їх, що перебуває під надійним захистом угорського правосуддя.