Сербські ЗМІ попросили президента країни Александра Вучича прокоментувати результати дострокових парламентських виборів у Косово й оцінити — наскільки вигідна сербам перемога руху «Самовизначення». Вучич відверто заявив, що не в захваті від цього, але готовий до поновлення діалогу з новим прем’єр-міністром Косово й зі сформованим ним урядом.

«Однак це будуть важкі переговори», — вважає президент Сербії. І пояснив, в чому їх складність. За його словами, лідер «Самовизначення» ще до виборів натякнув про готовність скасувати 100-відсоткові мита на товари із Сербії та Боснії і Герцеговини, заявивши, що вони не є частиною політики партії. Але ставить свої, не менш драконівські умови, ніж Харадинай. Перша полягає в тому, що Косово зажадає від Сербії виплати в повному обсязі компенсації за збитки, завдані під час війни й окупації. Друге — Приштина має намір застосувати у відношенні до Сербії принцип повної торговельної взаємності. Через те, що Сербія не пропускає на ринок товари з маркуванням Республіки Косово, то і Приштина відповість дзеркально. Тобто, сербські товари не потраплять на територію Косово навіть із митом у 100 відсотків. Вони опиняться під повною забороною на ввезення на територію країни. А це означатиме продовження торговельної війни й нове напруження у двосторонніх відносинах.

А обрадувало президента Александра Вучича те, що на цих виборах партія етнічних сербів «Сербський список» отримала понад 90 відсотків голосів на всіх виборчих дільницях північного Косово. І тепер ця партія матиме 10 із 120 місць у парламенті Косово. Але Албін Курті й тут затьмарив радість Вучича. Він заявив, що почне переговори з місцевими сербськими політиками про входження їхнього представника до уряду. Законодавством передбачено, що один із представників сербської меншини має обов’язково отримати крісло в уряді Косово. Однак, за словами Курті, воно не дістанеться політикам із «Сербського списку», оскільки вони перебувають під контролем, впливом і покровительством Белграда.

Повну версію читайте тут.