Запровадити загальнодержавний збір у розмірі одного відсотка на розвиток спорту з операцій купівлі іноземної валюти в готівковій формі пропонує автор законопроекту № 2208 Олександр Дубінський.

Офіційна назва документа, що вже зареєстрований у Верховній Раді, — «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо запровадження загальнодержавного збору на розвиток спорту».

Появу цього законопроекту Олександр Дубінський пояснив необхідністю «створювати стимули для обміну валют у безготівковій формі». «Тобто якщо валюта розміщується на поточному, картковому чи віртуальному рахунку — обмін проводиться без комісії. Якщо ж обмін здійснюється в готівковій формі — платіть податки до бюджету. На розвиток спорту. Тому що готівкова валюта в країні переважно з’являється з тіньової економіки та хабарів. Ми ж боремося за легалізацію тіньової економіки та прозорість усіх фінансових операцій, у тому числі й нелегальних «обмінок»? Ось і давайте переводити готівковий валютний обмін «на біле». Щоб валюта потрапляла до банків, а не підживлювала сірий готівковий оборот і валютних спекулянтів», — доступно пояснив свою позицію автор законопроекту на своїй сторінці у Фейсбуці.

У пояснювальній записці до законопроекту підкреслюється важливість збільшення видатків на спорт: «У прийнятому Державному бюджеті України на 2019 рік на фінансування галузі спорту за всіма видатками було передбачено майже 3,7 мільярда гривень. Незважаючи на обсяги фінансування галузі, масовий спорт в Україні не розвивається серед дітей та дорослих насамперед унаслідок поширеної практики платності відвідування занять спортом. Проектом закону пропонується запровадити загальнодержавний збір на розвиток спорту для створення додаткових джерел фінансування розвитку спорту та забезпечити дієвий контроль за сплатою цього збору».

Згідно з текстом законопроекту, платниками цього збору будуть уповноважені установи, визначені в Законі «Про валюту і валютні операції», та їх структурні підрозділи, які здійснюють операції з купівлі іноземної валюти у готівковій формі. Об’єктом оподаткування збору будуть операції з купівлі іноземної валюти в готівковій формі. Базою оподаткування буде сума операцій з купівлі іноземної валюти у готівковій формі. Ставка збору становитиме 1 відсоток від операції з купівлі іноземної валюти у готівковій формі. Базовий податковий період дорівнюватиме календарному дню. При здійсненні операцій з купівлі іноземної валюти у готівковій формі платник збору нараховує та перераховує збір на рахунки головних управлінь Казначейства не пізніше наступного робочого дня.

Також законопроектом передбачено встановлення відповідальності платників збору за здійснення операцій з купівлі іноземної валюти у готівковій формі без видачі розрахункових документів. За ненадання першого примірника розрахункового документа при здійсненні операцій або надання такого документа не на повну суму загрожуватиме штраф у розмірі 100 відсотків суми операцій з купівлі іноземної валюти, здійснених платником збору без надання розрахункових документів.

Нагадаємо, раніше в Україні готівковий обмін валют обкладався Пенсійним збором. Уперше збір було введено 1998 року як тимчасовий захід. До 2006-го його ставка становила 1,5 відсотка, потім скоротилася до 1,3, 2007-го — до 1, 2008-го — до 0,5, а 2009-го — до 0,2 відсотка. У січні 2011 року Верховна Рада скасувала пенсійний збір з операцій з іноземною валютою. Його було відновлено 2014 року зі ставкою 0,5 відсотка (яка згодом зросла до 2 відсотків), але з 2017-го парламент знову скасував цей збір.